A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) polgármesterekkel tartott egyeztetésén "mintegy másfél órán át valamennyi polgármester, köztük többségében kormánypártiak, végeláthatatlanul sorolták ellenérveiket, tiltakozva az M0-ás körgyűrű és a bevezető autópálya szakaszok fizetőssé tételének terve ellen" - írja közleményében Wittinghoff Tamás Budaörs polgármestere. Valóban elhangzott többek részéről, hogy elfogadhatónak tartják az autópályák használatának arányossá tételét. Vagyis, ha egy autós például csak a Pest megyei utakat használja, akkor az fizessen jóval kevesebbet, mintha az egész országra érvényes matricát vásárolna. De ebből egyáltalán nem következik az, hogy ne maradhatna továbbra is ingyenes az M0-ás körgyűrű és a bevezető autópálya szakaszok - írja a városvezető.

"A minisztérium közleménye azt a látszatot kívánja kelteni, mintha a tárgyaláson a településeik érdekeit képviselő polgármesterek egyetértettek volna a kormányzat valamennyi javaslatával. Holott ennek pontosan az ellenkezője történt.
Ezért a magam, és polgármester társaim nevében határozottan tiltakozom a tárgyalásokon történtek meghamisítása ellen.
Megütközéssel fogadtuk azt is, hogy mindössze 1,7 milliárd forintos bevételt remélnek attól az intézkedéstől, amely súlyosan veszélyezteti a peremkerületekben és az agglomerációban élők nyugalmát" - közölte a budaörsi polgármester.

Az agglomerációs települések vezetői csütörtökön tárgyalnak arról, mit tehetnének a kormány terveinek megakadályozása érdekében.