Az utóbbi időszakban csak kevés építőipari cég gondolkodhatott új eszközök vásárlásán, visszaestek ugyanis a megrendelések. Tavaly az uniós támogatásból finanszírozott fejlesztések elmaradása miatt az építőipari teljesítmény csaknem 19, a beruházások 20 százalékkal csökkentek az előző évhez képest.

"2017-2018-ra viszont egy sokkal jobb évet várunk. Végre egy olyan időszakra gondolhatunk, amikor legalább két évre az építőipar előre lát, az idén és jövőre is 8-10 százalékos bővülésre számítunk" - mondta a televíziónak Koji László, az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) elnöke.

Hiába indulnak újra az uniós pénzekből fizetett beruházások, nincs, aki megépítse azokat. A szakmunkások elvándorlása miatt az építőipar súlyos munkaerőhiánnyal küzd, amin a béremelések sem segítettek. A cégek már külföldi szakmunkások szerződtetésén gondolkodnak.

"A munkásoknak legalább 50-60 százaléka  hiányzik. Beszélgettem szakemberekkel, mindenkinek megvannak a munkái, és nem tudnak új munkát vállalni, nem tudnak terjeszkedni, mert nem találnak munkást" - idézik Markovich Bélát, az ÉVOSZ elnökségi tagja.

A munkaerőhiány lassíthatja az építőipar várható növekedését - mondta az Erste Bank vezető elemzője. Ürmössy Gergely szerint emellett az ágazat túlzottan függ az uniós beruházásoktól.

"Az lenne az ideális, ha nemcsak az EU-s források segítenék a beruházásokat és az építőipart, hanem az úgynevezett magánszektorbeli beruházások is elindulnának, ami hitelezést is igényelne - fejtette ki az elemző.