Az ipari termelés októberben 3 százalékkal haladta meg a 2010-es 10. havi teljesítményt - derül ki a KSH szerdai előzetes adataiból. Az ipari termelés volumene ugyan január-szeptemberig 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát, a tendencia lefele mutat.

A 3 százalékos emelkedések azonban mindig magas bázissal párosultak, míg az előző év októberének az összehasonlítása alapja egyáltalán nem kiugró. A 2182 milliárd forint az akkori időszakhoz képest csak mérsékelt növekedést jelentett.

Ez különösen a szezonálisan kiigazított havi növekedési ütemben kiugró, ott ugyanis abszolút nem fényes a helyzet. Októberben ugyanis 0,9 százalékkal már esett a termelés. Az elmúlt hónapok eredményeihez képest ez nem egy szélsőségesen alacsony érték, főleg, hogy ez tekinthető a szeptemberi 3,9 százalékos (a mai időszakban) igen szép teljesítmény korrigálásának is, hiszen így a két hónapban összesen még mindig 3 százalékos bővülés volt.

Az elkövetkező időszakban azonban az EU mérsékelt növekedéséről szóló hírek miatt nem lehet sok jóra számítani. A hazai ipar ugyanis nagyrészt külső piacokra termel, márpedig az Unió bővülése 2012 első felében a prognózisok szerint jobb esetben megáll, rosszabb esetben irányt vált.

Most pénteken további információk jelennek meg majd a harmadik negyedéves teljesítményről. A KSH közzéteszi a szeptemberi adatok részletes tartalmát is, valamint a GDP-ből az ipar hozzáadott értékét is megjeleníti (most a termelésre és értékesítésre vonatkozó számokat tette közzé a statisztikai hivatal)