A Nébih által vizsgált termékek közül 5 lengyel előállítóktól származott, 21 pedig magyar gyártású volt. A szakemberek elsősorban a kínálatban legnagyobb arányban jelenlévő, speciális ízesítés nélküli termékeket vizsgálták, és természetesen a csípős tormák sem maradhattak ki, így 8 üveg képviselte a hatóság Szupermenta tesztjén ezt a változatot.

A termékeket hagyományosan élelmiszerbiztonsági és -minőségi vizsgálatoknak vetették alá a Nébih laboratóriumaiban. Minden termék esetében megvizsgálták azok ólom-, kadmium-, összes cukor és rosttartalmát, továbbá a növényvédőszer-maradékok ellenőrzése és több tormánál az allergének vizsgálata sem maradt el. A termékek tartósítószer (szorbinsav) tartalmának vizsgálata ugyan még folyamatban van, de már az eddigiek alapján is elmondható: élelmiszerbiztonsági szempontból minden rendben a tormákkal - közölte a Nébih.

Jelölési problémák

A termékek jelölésvizsgálata során azonban számos problémával találkoztak a hatósági felügyelők. Gond volt többek között a megkülönböztető jelölésekkel, valamint az összetevők és a tápérték feltüntetésével is. A jelölési hibák miatt 15 termék esetében hatósági eljárás indult, amelyek várhatóan összesen 600 ezer forint értékű élelmiszer-ellenőrzési bírság kiszabásával zárulnak. Emellett kötelezték az előállítókat és forgalmazókat a jogsértések megszüntetésére, a jelölési hibák javítására.

A jelölési hibák vizsgálatával kapcsolatban a hatóság kiemelte: a vizsgált 26-ból 18 terméket két hazai gyártó állított elő, így náluk a teszt kiegészítéseként helyszíni ellenőrzést is tartottak a Nébih hatósági felügyelői. Az egyik előállítónál szakemberek feltárták, hogy az üzem adalékanyagokat, fűszerkivonatokat és egyéb dúsító összetevőket is tartalmazó, úgynevezett összetett anyagot használ a termékei gyártásához. Bár a keverék összetevői az idők folyamán megváltoztak, ezeket hét termék jelölésén nem vezették át, emiatt a jelölés az összetevők tekintetében jogszabálysértő lett, és így sérült a vásárlók valósághű tájékoztatása - mutatott rá a hatóság.

A kedveltségi vizsgálaton szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Az élen az Univer reszelt torma végzett. A második helyezést a Grande reszelt torma érte el, a harmadik pedig a Czifra ecetes reszelt asztali, csípős torma lett.

 

 

 

Kép: Nébih