Az üzemanyagárstop meghosszabbítása esetén az üzemanyag-kiskereskedők tönkre mennek - idézi az ATV Grád Ottót a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkárát. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a napokban azt mondta, hogy a hosszabbításról a kormány február 15-éig fog dönteni.

Molnár László, a GKI vezérigazgatója úgy véli, hogy a kormány politikai okokból hosszabbít majd.  A kőolaj világpiaci ára február 5-én 90 dollár körül alakult, ebből ki lehet következtetni, az árstop nélkül milyen lenne most a helyzet. Amikor befagyasztották, akkor 506-510 forint körül volt az üzemanyagár. A mostani kőolajárral körülbelül 520 forint körül alakulna az benzin ára Magyarországon.

Az eltelt időszakban a valós piaci árak mindig felette voltak a hazai hatósági árnak, ami hosszú távon mindenképp veszteséget jelentett a benzinkutak üzemeltetőinek – mondja az ásványolaj szövetség főtitkára. Szerinte ha meghosszabbítják, az az ebből évek óta élőket, biztos, hogy tönkre fogja tenni. Grád a következő hetekben folyamatos kőolajár-emelkedésre számít, Szerinte nem lenne meglepő, ha a kőolaj ára rövid időn belül elérni a lélektani határt, a hordónként 100 dollárt.