A benzin literjéért átlagosan 446 forintot kérnek, a dízelnél 445 forint az ár - miközben az üzemanyagár durván 50 százaléka adó.

Sok háztartásban ma már rezsiköltségnek számít az üzemanyag, ezért ha a kormány rezsicsökkentésről beszél, akkor hozzányúlhatna ezekhez az árakhoz is, akár azzal, hogy elkezdi az áfatartalmát csökkenteni. Erre lenne lehetőség: a rezsiköltségek közül például a távhő áfája csak 5 százalék - mondta Holoda Attila volt energetikai helyettes államtitkár a csatornának.

A szakember arra a kérdésre, hogy van-e olyan pont, ahol biztosan beavatkozik a kormány, azt mondta: ezt a pontot szerinte még nem értük el, de valószínűleg ez egy lélektani határ lesz: 6-700 forint közötti árnál valószínűleg elgondolkozik a kormány, hogy csökkentse, de ma még azt mutatják a statisztikák, hogy nem csökken az üzemanyag-fogyasztás az emelkedés ellenére sem.

Márpedig a 6-700 forintos literenkénti árnak van reális esélye Holoda szerint, ez akkor következhet be, ha a forintárfolyam romlik, vagy az olajár tovább nő.