Minden kút üzemeltetője köteles 2021. november 18-ig, vagyis jövő csütörtökig céges adatait elküldeni a kereskedelemért felelős szaktárcának és vállalnia, hogy üzemeltetni fogja a töltőállomást. Ha üzemszünetet rendel el, vagy a hatósági árnál magasabban értékesíti az üzemanyagot, akkor nem lehet nyilvántartott szolgáltató.

Kérésre, természetesen törölhetik a kutat a nyilvántartásból, ekkor bezárhat - olvasható a Magyar Közlönyben. Van ugyanakkor olyan kitétel is, hogy más veszi át az üzemeltetést.

Nincs olyan, hogy "Bocsánat, csak prémimum van"

Minden kútnak, amely legalább 3 hónapja - vagyis 2021. augusztus 15. óta - forgalmaz olyan benzint vagy gázolajat, amire vonatkozik az ársapka, köteles ezeket a termékeket továbbra is forgalmazni. (Magyarul nem mondhatja azt, hogy "bocsánat, csak prémium van" - a szerk.)

Be kell zárnia annak a kútnak, amelyik nem tudja az érintett üzemanyagokat 7 napon belül nyitvatartási idejében összesen 48 órán keresztül árusítani.

Ha nincs üzemanyag, nincs shop sem

Az üzemszünet ideje alatt az üzemanyagtöltő állomáson egyéb kereskedelmi tevékenység sem folytatható.

Nincs rövidített nyitva tartás

Az üzemanyagtöltő állomásoknak a szokásos nyitvatartási idejük szerint kell nyitva tartaniuk. Ha ilyen "szokásos idő" nem állapítható meg, akkor az engedély szerinti nyitvatartási időt kell figyelembe venni.

Jön a NAV

A kutakat a NAV ellenőrzi, ha szabálysértést tapasztal

  1. első körben 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki
  2. ismételt esetben bezárathatja a kutat egy nap és fél év közötti időtartamra.

Átadhatják az üzemeltetés jogát

Ha egy kút üzemeltetőjét eltiltják, akkor a szakminiszter kijelölhet más - a kút 30 kilométeres vonzáskörzetében lévő - üzemeltetőt, hogy vegye át a feladatot az adott kúton. Ha ilyen nincs, akkor bárkit kijelölhet, aki az üzemeltetésre alkalmas.

Ekkor az épületek és minden tárgyi eszköz az ideiglenes üzemeltető birtokába kerül, ő használhatja és termelhet bevételt. Persze a költségek is őt terhelik.

A kormány a héten jelentette be, hogy hétfőtől 480 forint lehet a "sima" benzin és gázolaj maximális ára. Ez a benzin esetében átlagosan 26, a gázolajnál 32 forintos csökkenés. Az autópályákon természetesen ennél sokkal nagyobb lesz a zuhanás.