Bár a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára, Grád Ottó szerint hamarosan javulhat a helyzet, mert sikerült kijavítani a Dunai Finomító műszaki hibáját, a Mol ennél óvatosabban fogalmaz: napi 24 órában dolgoznak a finomítóban, hogy a jelenlegi 50-55%-os kapacitásról mielőbb visszaálljanak a maximális termelésre - derül ki az RTL Híradó összeállításából.

Közben nem enyhül a pánik, az autósok több száz kúton felvásárolták a hatósági áras üzemanyagot és már a drágább, prémium termékekből is hiány van.

Forrás: olvasó
Forrás: olvasó

A Telex kérdésére a Mol azt írta, hogy a magyarországi üzemanyagpiacon eladott mennyiség mintegy harmadát korábban importból fedezték, mostanra azonban ez a mennyiség szinte teljesen eltűnt, és bár a Mol igyekszik rendkívüli importtal fedezni a 2021. november 15-től létező hatósági árszabást megelőző időszakhoz képest másfélszeres keresletet, ezt a lehetőséget teljesen kiaknázta a cég. Február 5-től az oroszországi forrásból előállított üzemanyagok exportja is megszűnik.

A Mol szerint töltőállomásai továbbra is nyitva tartanak, a tartálykocsik folyamatosan úton vannak miközben javítják a Dunai Finomítót.

Forrás: olvasó
Forrás: olvasó

Hétfőn az ATV politikusokat kérdezett arról, hogy mit tapasztaltak az üzemanyaghiánnyal kapcsolatban, Csák János kulturális és innovációs miniszter járja a vidéket is, és tud tankolni, Menczer Tamás felesége a hétvégén a harmadik kútnál tudott tankolni - a KKM államtitkára azt mondta, “ellátási problémák vannak” -, míg Hoppál Péter államtitkár Pécs környékén szinte mindenhol tudott tankolni, de a nagyvárosban “a sofőrje már körbenézett”.

A Totalcar.hu interaktív térképén követhető, hogy hol kapható még üzemanyag.