Az Orbán Viktor vezette Fidesz győzelmét Andrej Babis meggyőzőnek minősítette bejegyzésében és leszögezte: szeretne az Európai Unió és a Visegrádi csoport keretein belül, illetve kétoldalú szinten továbbra is együttműködni a magyar miniszterelnökkel.

"Gratulálok Orbán Viktornak meghatározó győzelméhez. Örülök az új magyar kormánnyal való együttműködesünkre, a V4 és az EU keretein belül és bilateralis szinten is" - olvasható a cseh szöveget követően magyarul is az ügyvezető cseh miniszterelnök Twitteres bejegyzésében.

A miniszterelnök, aki kormánya tagjaival a nap folyamán a kelet-csehországi Královohradecky régióban járt, látogatása végén újságíróknak nyilatkozva azt is elmondta: érti, miért is bírája Orbán Viktor az Európai Uniót és több kérdésben egyetért vele. Andrej Babis szerint elfogadhatatlan, hogy - mint fogalmazott - mindent az Európai Bizottság határozzon meg.

"Európában a miniszterelnököké és az államfőké kell hogy legyen a döntő szó, és mi ezt igyekszünk elérni. Ezért evezünk egy csónakban a Dublin IV., a kvóták és a költségvetés kérdésében" - idézi az MTI. Megjegyezte: délután telefonon beszélt Orbán Viktorral, akivel nagyon jó kapcsolatokat ápol.

MTI Fotó/Koszticsák Szilárd.