Az Országgyűlés kedden egyhangúlag szavazta meg a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének 12 évre emelését, amit korábban népszavazás útján próbált elérni - mondta az LMP volt országgyűlési képviselője a Nemzeti Választási Iroda budapesti épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

"A Fidesz rendszerének Achilles-ina a népszavazás" - fogalmazott, hangsúlyozva, a kormánypártnak a referendumok esetében "szembesülnie kell azzal a népharaggal, amelyet a kormányzása okozott".

QP | Quality Placement

Vágó Gábor azt mondta, "a korrupciós rendszer pókhálójának közepében" Polt Péter főügyész ül, ezért egyik népszavazási kérdésében azt kezdeményezi, hogy szűnjön meg a főügyész újraválaszthatósága.

A politikus egy másik kérdésével azt szeretné elérni, hogy legfőbb ügyész ne lehessen olyan személy, aki korábban egy párt tagja volt, továbbá a hozzátartozói ne dolgozhassanak a jegybankban.

A további kezdeményezések egyike azt célozza, hogy az adóhatóság élén ne ülhessen parlamenti képviselő, a képviselők mentelmi joga pedig ne terjedjen ki azokra az esetekre, amikor szavazatukkal korrupciós bűncselekményt követnek el.

Vágó Gábor benyújt egy olyan népszavazási kezdeményezést is, amely megtiltaná a miniszterelnök hozzátartozóinak indulását a közbeszerzéseken, és rákérdezne arra is, hogy kormányfőnek csak az legyen-e javasolható, aki nyilvánosságra hozza az egészségügyi és pszichológiai állapotáról készült vizsgálatot. "Hatalommániások és kleptomániások ne kerülhessenek a miniszterelnöki székbe" - mondta.