A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítette a kérdést.

Végre esély nyílik a régóta húzódó, szándékos törvényhozási mulasztás népszavazásos korrekciójára - mondta Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a napilapnak. Véleménye szerint a vagyonnyilatkozati rendszer működőképességének az alfája és az ómegája a valódi ellenőrzés, a valódi nyilvánosság, és a valódi szankcionálás. Nemcsak a parlamenti képviselők, hanem a bírák, az ügyészek, az állami vállalatok vezetői és a polgármesterek, valamint minden érintett hozzátartozója vagyonnyilatkozatának nyilvánosnak kellene lennie. A hibás közlések pedig nem maradhatnának következmény nélkül: akár bűncselekmény is lehetne a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség megsértése.

Ligeti szerint a népszavazási kezdeményezés ezek nélkül is jó, fontos és előremutató. Ha sikeres lesz, tette hozzá, akkor a parlament köteles a népszavazás eredményének megfelelő törtvényt alkotni, amit három éven át nem vonhat vissza és nem írhat felül módosításokkal.

Addig azonban még hosszú az út: az NVB döntése még megtámadható a Kúrián. A Kúria, amely egy hasonló beadványnak egyszer már zöld jelzést adott, papírforma szerint most sem fogja akadályozni a kezdeményezést. A kérdés inkább az, mikor tárgyalja meg az ügyet. Kilencben napja van rá, július közepétől azonban ítélkezési szünet kezdődik. Döntés tehát ősszel várható, majd négy hónap alatt kell összegyűjteni 200 ezer támogató aláírást. Ha ez az időszak érintené az októberi önkormányzati választásokat, akkor az azt megelőző és az azt követő 40 napban fel kellene függeszteni az aláírásgyűjtést.

Kassai Dániel a Népszavának elmondta: ha az NVB-döntés a Kúriára kerül, előregisztrációt indít az aláírások gyűjtéséhez. A politikus felkészült arra is, hogy ha a Fidesz nagy érdeklődést tapasztal, akkor szigorítja a vagyonnyilatkozatokra vonatkozó törvényt, tehát a követelés teljesítésével akadályozza meg a népszavazás kiírását. Szavai szerint a kezdeményezés ezzel is eléri célját, akár így, akár úgy alakul, "ebből a Fidesz nem tud jól kijönni".