A több mint hatszáz ember bevonásával végzett kutatás eredménye az első, amely arra utal, hogy a különböző gyártótól származó vakcinák akár felcserélhetők lehetnek: a múlt héten tették közzé az ugyanezen irányba folytatott brit kutatás mellékhatásokkal kapcsolatos eredményeit, ott a hatékonysággal kapcsolatos adatok hamarosan befuthatnak, írja a Nature nyomán az Infostart.

Az AstraZeneca vakcinájának vérrögösödést okozó hatása miatti félelmek után egyes európai országokban már nyitott a lehetőség azok előtt, akik elsőként az AstraZeneca vakcinájából kaptak, hogy másodikként másféle oltást vegyenek fel. A kutatók azt remélik, akár erősebb immunválaszt is kiválthat az, ha kétféle oltóanyaggal immunizálják az embereket, s persze segítséget is jelenthet ez az oltáskészletek menedzselésében.

A spanyol CombivacS kutatást áprilisban kezdték meg 663 olyan ember bevonásával, akik az AstraZeneca vakcináját egy adaggal már felvették. A bevont önkéntesek kétharmadát véletlenszerű alapon választották ki arra, hogy a Pfizer oltásából kapjanak - a maradék egyharmad még nem kapta meg a második adagot.

A Pfizer vakcinájának sikerült az első adag AstraZeneca-oltás által kialakított védettségi szintet megemelni: az érintettek szervezetében több antitestet termelődött, amely laboratóriumi körülmények közt felismerték és semlegesítették is a SARS-CoV-2-t.

A kontrollcsoport tagjainál nem emelkedett így az antitestszint. Az eredmény pontosan az, amiben a kutatók reménykedtek.