Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

1,5-2 millió embert oltottak orosz és kínai vakcinákkal, amelyek tényleg hatékonyan szolgálták a védekezést. Nagyon szeretném, ha senki nem ringatná magát abban a tévhitben, hogy ezek a vakcinák nem működtek jól - mondta az ATV Startban Rusvai Miklós virológus, aki azt is hozzátette, az más kérdés, hogy a vakcinák egy része bizonyos kor felett nem vált ki kellő védelmet.

A harmadik oltás kapcsán a virológus megjegyezte: Kásler Miklósnak abban igaza van, hogy immunológiai értelemben bármelyik vakcinával végezhető a harmadik oltás. Viszont az is igaz, hogy nincs tapasztalat a vakcinamixeléssel, de általában a harmadik oltás nincs kitapasztalva.

Arra a kérdésre, hogy akkor a harmadik oltás emberkísérletnek tekinthető-e, Rusvai megjegyezte: arról sincsen klinikai, kísérleti tapasztalat, hogy az ötödik influenza elleni oltás mit csinál valakivel, mégis zajlik ezek keverése.

Rusvai Miklós ugyanakkor nagyon örül annak, hogy a harmadik oltás lehetősége adott azok számára, akik az első két oltás során nem immunizálódtak kellőképpen. Tudomása szerint a háziorvosnál lehet majd kezdeményezni a harmadik oltást.

A virológus továbbá elmondta, a negyedik hullám elkerüléséről akkor lehetne beszélni, hogy ha a még immunizálásra váró 2,5 millió embernek legalább a fele felvenné az oltást. Rusvai szerint azonban erre nem sok esély van.