Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése áprilisban − a szezonálisan kiigazított adatok alapján − valamelyest javult az előző hónaphoz képest. A nyers adatok is kissé javuló helyzetre utalnak: áprilisban a válaszadó cégek 11 százaléka számolt be növekvő, 48 százaléka pedig csökkenő termelésről. Ugyanez a két arány márciusban rendre 8 és 52 százalék volt. Változatlanul az 50 fő alatti vállalkozások helyzete a legkedvezőtlenebb. A mélyépítő cégek pozitívabban értékelik az állapotukat a többieknél.

A megbízásokat illetően a cégek 7 százaléka magas, míg 60 százalékuk alacsony rendelésállományról számolt be (egy évvel ezelőtt az arány 4, illetve 71 százalék volt), legjobban a közepes méretű (50 fő feletti, de 250 fő alatti cégek) állnak. A mélyépítők pozíciója e téren is kedvezőbb, mint a magasépítőké.

Kissé nőtt a megkötött szerződésekkel biztosított termelési periódus átlagos hossza, ez áprilisban 3,6 hónap volt, szemben az egy negyedévvel ezelőtti 3,3 és az egy évvel ezelőtti 3,1 hónappal. A közepes és nagyobb vállalatok munkaellátottsága − szokás szerint − stabilabb, mint a kisebbeké.

Áprilisban a cégek 10 százaléka fontolgatta a létszám bővítését, míg 22 százalékuk elbocsátást tervezett. A mélyépítőiparban a létszám bővítésére a cégek 15 százaléka, annak szűkítésére 6 százalék készült. A következő három hónapban csökkenő értékesítési árakra számítók aránya 19 százalék volt, s csupán 5 százalékuk törekedett áremelésre.

A termelés bővítését gátló tényezők közül stabilan tartja első helyét az említési gyakoriságban a kereslet hiánya, másodikként azonban legtöbben ezúttal a bizonytalan gazdálkodási környezetet, harmadikként pedig ismét a vevők fizetési késedelmeit említették.