A választáshoz kapcsolódó határidőket, határnapokat az igazságügyi miniszter rendeletben határozza meg a kitűzést követően, de a választási eljárásról szóló törvény alapján már kiszámolhatóak a legfontosabb határnapok - írta a portál.

Február 9.: A magyarországi lakóhellyel rendelkező választójogosult ettől kezdve kapják kézhez a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést.

Február 17.: Indul a hivatalos kampány (a választást megelőző 50. napon) - az erre felhasználható és elszámolható forrásokat ebben az időszakban lehet elkölteni.

Március 5.: Az egyéni választókerületekben a jelöltséghez a törvény szerint legalább ötszáz, a választókerületben lakó választópolgár ajánlása szükséges, a jelöltek március 5-ig gyűjthetik az ajánlásokat az ajánlóíveken.

Március 6.: Az országos listákat eddig kell bejelenteni a Nemzeti Választási Bizottságnál.

Március 24.: A nem magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárok eddig kell felvetetniük magukat a központi névjegyzékbe a Nemzeti Választási Irodánál (NVI).

Március 31.: A választás napján külföldön tartózkodó választópolgárok Magyarország nagykövetségein és főkonzulátusain akkor szavazhatnak, ha a helyi jegyzőnél eddig jelentkeznek a külképviseleti névjegyzékbe.

Április 6: Aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, eddig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre.

Április 7.: A külhoni választópolgárok számár a levélszavazás vége, a szavazatnak eddig meg kell érkeznie.

Április 8.: Várhatóan a választás éjszakáján már előzetes eredményt közöl majd az NVI, de a választás jogi eredményét csak a külföldön leadott szavazatokat tartalmazó urnák hazaszállítása és a levélben leadott szavazatok megszámlálása után állapítják meg: az egyéni választókerületek eredményét legkésőbb április 14-én, a választás országos eredményét pedig április 27-én.

Május 8.: Az új Országgyűlésnek legkésőbb eddig kell megalakulnia.