Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az igényfelmérő misszió januárban tanulmányozta Magyarországon a választásokkal kapcsolatos jogszabályokat, intézményi struktúrákat és beszélgettek választási szereplőkkel, az ellenzéki és a kormányoldalról is, illetve találkoztak állami szervek képviselőivel.

Ezek alapján vonták le azt a következtetést, hogy nem elegendő csak a választások környékére összpontosítani a megfigyelő missziót, hanem már azt megelőzően körülbelül egy hónappal megjelennek a szervezet képviselői. A javaslat értelmében 18 hosszú távú megfigyelő érkezik Magyarországra, akiket majd kiegészít 200 olyan megfigyelő, akik április 3-a előtt érkeznek röviddel és a választások után néhány nappal távoznak - olvasható az EUrológus cikkében.

A teljes körű megfigyelést a küldöttség értékelése szerint indokolja a választók esetleges megfélemlítése, a  szavazatvásárlás, megemlítették a választások médiavisszhangját, a kampányfinanszírozás átláthatóságát, a panasz- és fellebbezési eljárás eredményességét, valamint a gyermekvédelmi népszavazás egyidejű megtartásának hatását ezekre a szempontokra.

Jelentésük szerint a civil társadalom, az ellenzék és sajtó képviselői kijelentették a beszélgetéseken, hogy a médiakampányok egyoldalú lefedettsége, a független magánmédia korlátozott országos elérése, valamint az óriásplakát-helyek hiánya alaposan befolyásolja a egyenlő versenyfeltételeket.

Kormánypárti beszélgetőpartnereik azonban nem fejezték ki aggodalmukat a kampány lebonyolításával, valamint a választási bizottságokkal és az állami intézményekkel kapcsolatban.

Az EBESZ képviselői az aggályok közé sorolták a Magyarországon kívül élő szavazók szállításának lehetséges megszervezését és a szavazatvásárlást, különösen a kiszolgáltatott csoportok, például a romák, valamint a vidéki közösségek körében.

Megemlítették, hogy az EBESZ korábbi ajánlásaival szemben nagyjából változatlan a kampányfinanszírozás szabályozása, és a választási panaszok felülvizsgálata során a vitafolyamat egyetlen szintjén sem garantálható a nyilvános meghallgatás.

Szintén szembemegy a korábbi ajánlásokkal, hogy jogszabály nem írja elő a pártoktól független állampolgári választási megfigyelést a folyamat egyetlen aspektusában sem, beleértve a választás napját is.