Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Jobbik minden, az országgyűlési választással kapcsolatos jogorvoslati lehetőséget kihasznál, emellett pedig országos népszavazást kezdeményez az arányos tájékoztatásért - közölte Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke szombati sajtótájékoztatóján az MTI szerint.

A politikus elmondta, hogy egyesével vetették össze a választási jegyzőkönyveket, dokumentumokat és az általuk delegáltak tapasztalatait és arra jutottak, hogy rendszerszintű visszaélések fordultak elő, amelyek több 10 ezer szavazatot érintettek. Szerinte, ha az arra hivatott hatóság nem vizsgálja ki megfelelő módon a jogsértéseket, akkor a választás végeredményének legitimitása megkérdőjelezhető a következő években.

A párt ezért 15 helyen fellebbezett az eredményt megállapító határozat ellen. Az okok eltérők, mert volt, ahol a szavazatok más pártra írása vagy az eredmény kései megállapítása miatt. Egy helyen már megszületett az új választás kiírását célzó határozat, a másikban még a döntésre várnak.

Arra utalva, hogy kimerítik a beadványokra vonatkozó hétfő 16 órai határidőt, úgy fogalmazott: "minden fegyvernemben, mindenféle eszközzel tüzelünk".

A Jobbik alelnöke bírálta a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság "teszetoszaságát", szerinte az átjelentkezők és a külhoni szavazatok kezelése mélyítette a bizalmi vákuumot.

Arányos médiaképviseletet akarnak

A közmédia és más nagyobb sajtóorgánumok egyoldalúan tájékoztattak, megsértettek minden jogszabályt és irányelvet. Példaként hozta, hogy a Jobbik a közmédiában csak kétszer 5 percet kapott, a TV2 pedig csak a választás után hívta be képviselőjüket. Z. Kárpáti vérlázítónak nevezte ezt a "rákosista módszersorozatot" és szóvá tette azt is, hogy a "Habony média" a törvényi kötelezettségeit sem teljesítette, nem hozta le a helyreigazításokat.

A kettős mérce miatt országos népszavazást kezdeményeznek az aránytalanságok kiküszöbölésére és minden mérhető politikai erő számára megszólalási lehetőséget szeretnének kivívni. Emellett elérhetővé tennék a soron kívüli jogorvoslatot azok számára, akikről hazugságot terjesztenek - tudatta, azzal indokolva: amit a választás előtti hetekben egyes lapok műveltek, az következményekért kiált.

Z. Kárpát Dániel aránytalannak ítélte a választási rendszert is, szerinte a Fidesznek annak ellenére lesz "teljhatalma", hogy a szavazók nem ezt akarták. Kemény évekre készülnek, kemény parlamenti és azon kívüli csatákra - jegyezte meg a politikus.

A közmédia határozottan visszautasítja a Jobbik Magyarországért Mozgalom vádjait, és továbbra is kiáll a független, kiegyensúlyozott tájékoztatás mellett - reagált Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Jobbik alelnökének szombati sajtótájékoztatójára. Szerinte beszámoltak a Jobbik kampányáról is, ahogy a többi pártéról.

Furcsán lehetett belenézni a választási szoftverbe is

Pénteken a 444 arról számolt be, hogy pont egy órával a lehetőség előtt szólt a pártoknak, hogy betekinthetnek a választási informatikai rendszerbe. A pártoknak így alig lett volna idejük odaérni, valamint megfelelő szakembert találni, aki ért a programozáshoz és átláthatta volna, hogy milyen maga a szoftver, amelyet a választás lebonyolításában használtak.

A Momentumnak aztán 14:30-kor is írt az NVI, hogy szombat reggel 9 órára várják a pártokat a Biztonsági Műveleti Központba (SOC), ahol feltehetik a kérdéseiket az informatikai biztonsággal kapcsolatban. Erre 2 órájuk volt regisztrálni az emberüket, 16:30-ig kellett - írta még a portál.

A választási szoftver körüli furcsaságokról korábban a Napi.hu is írt. Így például arról, hogy miért állították le a külső felületet, és hogy a Nemzeti Választási Rendszer nevű informatikai adatbázis hogyan működött. Érdeklődtünk az NVI-nél, hogy az állami tulajdonú Idomsoft által gyártott szoftver átesett külső auditáláson, illetve hogy a rendszer mennyiben alapul az ÉBSZK 2004 Kft. által gyártott 2010-es változattól, amelynek fejlesztője a Joszip Tot-módszerrel fantomizálódott.

 

Kiderült, hogyan lehet csalni a választási honlappal

Összeesküvés-elméleteket táplált az, hogy a vasárnapi országgyűlési választások ideje alatt leállt az NVI honlapja és egy régebbire cserélték. Ugyanis egyszer már fantomizálódott egy választási rendszert fejlesztő cég, azt egy marokkói férfi nevére írták át. Van, aki szerint túlterheléses támadás érte a rendszert, más szerint választási csalás miatt álltak vissza a korábbi verzió lebutított változatára.

 

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.