Márki-Zay Péter, az Egységben Magyarországért miniszterelnök-jelöltje januárban nyilvános vitára hívta ki Orbán Viktort. A kormányfő legutóbb 16 évvel ezelőtt, Gyurcsány Ferenccel szállt ringbe egy televíziós megmérettetésen, azóta nem is került sor ilyen vitára.

A listavezetők szópárbaja azért is lenne indokoltabb a korábbi választásokhoz képest – amikor a Fidesszel szemben egy töredezett ellenzék indult –, mert sok év után újból két hasonló méretű politikai tábor küzd meg egymással az áprilisi országgyűlési választáson.

A Napi.hu megbízásából a Pulzus Kutató által készített közvélemény-kutatásból a közelmúltban kiderült, hogy a megkérdezettek 67 százalékos többsége szeretne miniszterelnök-jelölti vitát Orbán és Márki-Zay között, mindössze az emberek negyede tartotta azt nélkülözhetőnek.

Most azonban Orbán Viktor tiszta vizet öntött a pohárba: nem lesz miniszterelnök-jelölti vita.

Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője csütörtökön a Parlamentben megkérdezte a kormányfőt, hogy vitázik-e az áprilisi választás előtt Márki-Zay Péterrel. Orbán azt válaszolta, hogy nem lesz vita, azért „mert nem lesz”. Visszakérdezés után pedig közölte: "azért, mert nem indították el a főnöküket. Ha elindították volna a főnöküket, az egy másik helyzet lenne".