Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

126 szavazatot kapott a Jobbik az első jegyzőkönyv szerint a Nógrád megyei Dejtáron, a valasztas.hu-n található adatlap szerint viszont csak 84-et (Nógrád megye 2. evk, Dejtár). Az eltérés nemcsak a Jobbikot, de a többi pártot is érinti. A jegyzőkönyvi adatok alapján MSZP-P listán 78, az LMP 40, a Demokratikus Koalíció 27 szavazatot kapott, ám a valasztas.hu-n már csak 36, 0 és 0 szavazatot számoltak el a pártoknak - írta a portál.

Ugyanígy a Fidesz-KDNP listás szavazatai is változtak: 408-ról 366 szavazatra csökkent a kormánypárt támogatottsága. Annyi történt tehát, hogy minden párttól levontak ugyanúgy 42 szavazatot.

Az adatokból az is kiolvasható, hogy a levonások következtében 232 szavazat "ment a levesbe", azaz a listára adott szavazatok 32 százaléka (!) elveszett a 722-ből. Ez a Fidesz-KDNP-t kevéssé érintette, de az ellenzéki szavazatok 80 százaléka elveszett egyszerűen.

Bénáztak a nemzetiségi szavazatokkal

A szavazókörben 722 szavazó adott le egy-egy szavazatot listára és egyénire. Ebből a 722-ből 680-an szavaztak pártlistára, 42-en nemzetiségi listára. Utóbbiak azok, akik ha nemzetiségi listára szavaznak, akkor pártlistára már nem voksolhatnak. A 42 nemzetiségi szavazónak azonban - feltehetően tájékozatlanságból - egy nemzetiségi és egy pártlistás lapot is adtak a valójában nekik járó egy nemzetiségi és egy egyéni jelöltes szavazólap helyett - ismerteti a jegyzőkönyvek alapján a 444.hu.

Mi történhetett?

A cikk megállapítása szerint nemcsak az önkormányzati szervek, de a pártdelegáltak - ellenzékiek, kormánypártiak - sem álltak a helyzet magaslatán. Ebbe belejátszhatott az is, hogy a választásokra az önkormányzatok lecserélték a szavazatszámláló-biztosokat újakra, akiknek nem volt rutinjuk a választás lebonyolításában. Illetve az ellenzék mindössze a szavazókörök harmadába küldött szavazatszámlálót, akikből ezek szerint nemcsak kevés volt, hanem - legalábbis Dejtáron - ugyancsak ismeretlenül mozogtak a pályán, és naivan asszisztáltak a nemzetiségi szavazatok körüli kavaráshoz.

De nem állt a helyzet magaslatán a Nemzeti Választási Iroda sem, amelyik nem volt hajlandó időben magyarázatot adni a jelenségre. Jóllehet kedden elmagyarázták, hogy az érvénytelen szavazatok miatt, hogyan tűntek el a listás szavazatok, de azt nem kötötték a nyilvánosság orrára, hogy ez azért volt, mert helyben felkészületlenek voltak választást lebonyolítók - írta a 444.hu újságírója.

A kép illusztráció, forrás: Shutterstock.