Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kinyitottak a szavazóhelyiségek Olaszországban, ahol népszavazással egybekötött helyhatósági választásokat tartanak vasárnap és hétfőn. Ha a referendum sikeres lesz, harmadával csökken a képviselők száma a római parlamentben - írta a portál.

A járványhelyzet miatt a szokásos egy nap helyett ezúttal két napig szavazhatnak a választópolgárok, vasárnap reggel 7 és este 11, hétfőn reggel 7 és délután 3 óra között. A szavazófülkéket rendszeresen fertőtleníteni fogják, és a választópolgárok kötelesek kellő távolságot tartani egymástól.

A kormánypártok és az ellenzék hét régióban és több mint ezer önkormányzatban méri össze erejét a helyhatósági választáson. Liguria, Veneto, Toszkána, Marche, Campania, Puglia és Alto Adige tartományokban új elnököt és képviselőtestületet választanak, és olyan fontos városok önkormányzata újul meg, mint Velence vagy Trento.

A helyhatósági választáson 18,5 millió embert várnak az urnákhoz, a párhuzamosan megrendezett országos referendumon viszont 51 millió szavazópolgár dönthet a kétkamarás parlament létszámának csökkentéséről.

A kormányon lévő populista Öt Csillag Mozgalom egyik legfontosabb politikai célja a törvényhozás létszámának 945-ről 600 főre csökkentése. Az előrejelzések a népszavazás sikerét vetítik előre, ha viszont a nem szavazatok győznek, az óriási kudarc lesz a Cinque Stelle számára.