A Kazincbarcika központú választókerületben összesen 24 ezer ember kapta vissza átlagosan kéthavi nettó fizetését. A Választási földrajz Facebook-oldal készítői szerint itt komoly hatása lehet a választás eredményére az adóvisszatérítésnek.

„Becslésünk alapján az ellenzék előnye mindösszesen 2500 szavazat ebben a kerületben, így hogyha ennél több ember véleményét változtatja meg a családi adókedvezmény, akkor a kormányoldal fordítani tud és elhozhatja az egyéni mandátumot” – mondja Kovalcsik Tamás, geográfus, választási szakértő.

Összesen öt úgynevezett billegő választókerületet azonosítottak a szakértők, ahol komoly hatása lehet az SZJA-visszatérítésnek.

Borsodban az ózdi központú 3-as, a Sátoraljaújhely és környéki 5-ös, a kazincbarcikai 4-es, és a tiszaújvárosi 6-os, míg Szabolcs megyében a nyíregyházi 2-es választókerületben kapták vissza a gyereket nevelő szavazókorúak kiugróan magas arányban a befizetett adójukat.

„Míg átlagosan egy választókerületben minden negyedik, addig ezekben minden harmadik szavazókorú kapott pénzt. Mivel ezek szoros választókerületek, így akár mind az öt mandátum sorsát, illetve akár a választás végső eredményét is befolyásolhatja ezáltal az adóvisszatérítés.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint példátlan a mostanihoz hasonló osztogatás.

„Egyrészt a hagyományos fideszes közeget szeretnék megerősíteni és az esetleges elpártolókat visszahódítani, ezek azok a középosztálybeli családok, akik hagyományosan a Fidesz-szavazók körébe tartoznak. És ami talán ennél fontosabb, a szegényebb, rosszabb keresetű családok, akiknek viszont relatíve nagyon nagy pluszt jelenthet az az SZJA visszatérítés, amit most megkaptak” – véli az elemző.

A legtöbb pénzt egyébként Pest megye 2-es választókerületében, Budaörsön és környékén adta vissza a kormány, 14,4 milliárd forintot. Itt volt a legmagasabb az egy adófizető szülőre jutó összeg átlaga is: 470 ezer forint.