A választási törvény kampánycsendről szóló részét 2013-ban módosították utoljára, ami eltörölte az általános tilalmat minden politikai tevékenységről. Tehát összességében a pártok, jelölőszervezetek, jelöltek és más politikusok buzdíthatnak a választáson való részvételre, de még abban is állást foglalhatnak, hogy kire szavazzanak. 

Mindössze annyi korlátozás van, hogy a szavazókörnek helyet adó épületekben, illetve azok szűk környezetében tilos kampányolni. A bejáratától számított 150 méteres sugarú területen belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni. A szavazóhelyiség területén kívül, közterületen található választási plakátok eltávolítását a törvény nem írja elő, az nem tartozik a szavazatszámláló bizottság (szszb) feladatai közé, és a plakátokat az szszb tagjai önhatalmúlag nem távolíthatják el. Ha a választópolgárok sérelmezik a plakátok elhelyezését az szszb-nél, tájékoztatni kell őket, hogy az egyéni választókerületi választási bizottsághoz (oevb) nyújthatnak be kifogást.

A szavazatszámláló bizottság tagjai (sem a választott, sem a megbízott delegált tagok) nem viselhetnek olyan öltözéket vagy kiegészítőt (például kitűzőt, jelöltre vagy pártra utaló ruhadarabot), amely valamelyik jelöltre, listára vagy jelölőszervezetre utalhat. Sem a szavazóhelyiségben, sem az előterében nem lehet olyan tárgy (jelkép, jelvény, dekoráció), amely a választópolgárokat befolyásolná döntésükben. (A további szabályokról itt írtunk.)

Ennek fényében nem számít semmilyen kampánycsend-sértésnek, ha akár pártok, akár más személyek a választáson való részvételre, egy bizonyos jelölt vagy lista támogatására buzdítják. Viszont aggályok így is lehetnek ezzel kapcsolatban:

 

  • ha biztos benne, hogy nem adta meg az elérhetőségeit egy jelölőszervezetnek, akkor az európai uniós adatvédelmi szabályok szerint GDPR-kérelmet adhat be a szervezetnek, amely telefonon kereste meg választ kérve, hogy hogyan kerültek az adatai a birtokukba. 
  • bejelentést tehet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, ha úgy ítéli meg, hogy visszaéltek az adatával.
  • ha olyan információt hall a telefonbeszélgetés során, amelyben azt mondják, hogy tudják, hogy még nem volt szavazni, vagy tudják, melyik pártot támogatta a voksoláson, akkor a Nemzeti Választási Bizottsághoz fordulhat.

 

Bár az ilyen buzdító hívások és smsüzenetek idegesítők lehetnek, nem feltétlenül érdemes letiltani a hozzájuk tartozó hívószámokat. Többnyire a használt telefonosközpontok, tömegesüzenet-küldésre használt szolgáltatások nem a pártokhoz, politikusokhoz kötődnek. Külön cégek foglalkoznak azzal, hogy kezelőfelületet, kedvezményes lehetőséget adnak lényegében bérbe. Előfordulhat, hogy például egy jelölőszervezet által használt telefonszámot piaci cégek is igénybe veszik. Sok esetben futárcégek, webshopok is ugyanezeket a szolgáltatásokat használják, a választási időn kívül pedig innen küldenek tájékoztató smseket egy kézbesítésre váró csomag helyzetéről vagy egy vásárlás állapotáról.

Ebben az esetben érdemes inkább csak némítani az ilyen számokhoz tartozó értesítéseket, hogy később ne emiatt ne jusson hozzá egy rendeléséhez! 

A 2022-es országgyűlési választásról szóló élő közvetítésünket ide kattintva találja meg, minden hír egy helyen!