A magyar lakosság egészségi állapota rosszabb mint az uniós átlag, az egészségben eltöltött évek száma és a várható élettartam is rosszabb, mint sok uniósországban, aminek az oka, hogy a Fidesz-kormány prioritásai között nem szerepel az egészségügy. Külön szakmai irányítás helyett a Belügyminisztériumból, félkatonai módszerekkel irányítják az intézményeket és azok vezetőit. Ennek a gyakorlatnak az Egységben Magyarországért ellenzéki összefogás szeretne véget vetni: terveik között szerepel az önálló egészségügyi minisztérium létrehozása, az egészségügy irányításának szakmai alapokra helyezése. - mondta a mai online sajtótájékoztatón Szelényi Zoltán, az MSZP egészségpolitikai szakértője.

Álláspontjuk szerint a kiskórházak és a rendelőintézetek vissza kell, hogy kerüljenek önkormányzati fenntartás alá, hiszen itt a legrövidebb visszacsatolás a betegek, az intézmények és a fenntartók között, ez megkönnyíteni ezeknek az intézményeknek a működését.

Kijelentette: nagyon fontos lenne megfelelő járványügy, közegészségügy épüljön föl Magyarországon, a megszüntetett ÁNTSZ-t vissza kell építeni, erős jogkörökkel felruházni, és megfelelő szakembergárdát szükséges kiképezni a népegészségügyi, járványügyi helyzetek kezelésére.

Egy szakmai alapokon, több minisztérium összefogásával létrejövő népegészségügyi program lehetne mindennek a háttere - mondta Szelényi.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az Egységben Magyarországért támogatja a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozók Kamarája 12 pontját.