Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Többen, köztük a TASZ választási jogi programjának vezetője is kifogással fordult a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB) a hivatalos választási oldal, a valasztas.hu alapvető tartalmainak jogellenes elérhetetlenné tétele miatt. Beadványukban többek között azt kifogásolták, hogy ellehetetleníti a jogorvoslatot az, hogy a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a szavazás napján törölte, és a mai napig, az eredményekkel kapcsolatos jogorvoslati határidő lejártáig elérhetetlen állapotban tartja az NVB április 8. előtti határozatait. Pedig ezek szükségesek ahhoz, hogy a polgárok megfelelően meg tudják alapozni kifogásaikat, fellebbezéseiket. A döntésből az is kiderült, hogy a honlapot üzemeltető NVI előre számított a technikai nehézségekre, és előre létrehozta az április 8-án beüzemelt tartalékhonlapot. Ennek tudatában a TASZ szerint még érthetetlenebb az, hogy a tartalékhonlap miért jött létre szándékosan jogsértő, hiányos tartalommal - írta közleményében a TASZ. (A határozat itt érhető el.)

"A választási eljárás jogsértései, adminisztratív hibái nem maradhatnak feltáratlanul: a választási eljárás tisztaságába vetett bizalom akkor állhat helyre, ha jogi eljárásokban derül az ki, mennyire elterjedtek a hibák, és mennyire megalapozottak a visszaélésekkel kapcsolatos gyanúk. A választópolgárok ezt a folyamatot segítették elő azzal, hogy a TASZ kifogásmintáit felhasználva jogsértések sorát tárták fel. Az NVB határozata ugyanakkor azt is egyértelművé teszi: a választási szerveket terheli azért a felelősség, hogy az eljárás visszásságaival kapcsolatos tényfeltárás, tisztázás folyamatát nem elősegítették, hanem akadályozták" - nyilatkozta Mráz Attila, a TASZ Választási Jogi Programjának vezetője.

Az NVB 138 ezer forintra bírságolta Pákozd polgármesterét, mert közvetlenül a választás előtt az interneten és a pákozdi postaládákba eljuttatott levelében a kormánypártok mellett kampányolt - a konkrét politikai erők nevének említése nélkül. Az NVB határozata kimondta, hogy a választási alapelvek megsértésére nem csak a jelölő szervezet melletti nyílt állásfoglalás vezet, hanem az adott párt választási kampányban széles körben ismertetett álláspontjának állami, önkormányzati népszerűsítése is. Az is kiderült a határozatból, hogy a polgármester megsértette a jelöltek és jelölő szervezetek esélyegyenlőségét biztosító törvényi szabályt, illetve súlyosbító körülményként értékelte az NVB, hogy a polgármester az önkormányzati infrastruktúrát és erőforrásokat felhasználva közvetítette a választásokkal összefüggő álláspontját. A határozat itt érhető el.

Ugyancsak sikeres volt a TASZ-nak az a beadványa, amelyben ügyfelük azt kifogásolta, hogy egy visszalépett jelölt, Bangóné Borbély Ildikó neve nem volt lehúzva az egyéni képviselői szavazólapról. A határozat itt érhető el. A jogvédő szervezet kifogásmintája alapján egy választópolgár kezdeményezésére szintén megállapította a Pest megye 02. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Választási Bizottsága, hogy Solymár 05. számú szavazókörében megsértette a szavazatszámláló bizottság a választási eljárási szabályokat azzal, hogy Szemző Áron visszalépett jelöltet nem húzták le a szavazólapról - írta a TASZ közleményében. A határozat itt érhető el.

A kép forrása: Shutterstock.