Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mivel az agy és a gerincvelő idegpályáit megtámadó sclerosis multiplexet leggyakrabban a húszas-harmincas éveikben járó fiataloknál fedezik fel, a diagnózis alapvetően írhatja át az életterveket. Régen nem javasolták az SM betegek számára a gyermekvállalást, ám ez a szemlélet mára alapvetően megváltozott. Egyrészt a betegséget egyre koraibb szakaszában fedezik fel, másrészt olyannyira kiszélesedtek a terápiás lehetőségek, hogy sokkal nagyobb arányban lehetséges hosszú távon uralni a kórt, ezáltal a betegek jelentős részénél megőrizni az aktivitást, a munkaképességet.

A biztonságos gyermekvállalásnak feltétele, hogy az érintett beteg előre egyeztessen neurológus kezelőorvosával a családalapítási tervekről, mert ezekhez kell igazítani a kezeléseket is. Az SM gyógyszerek egy része ugyanis csak fogamzásgátlás mellett alkalmazható, mert magzatkárosító hatású lehet, a terápiák egy másik része mellett viszont azok hatóanyaga vagy az időzíthető ütemezés miatt lehetővé válhat a gyermekvállalás.

A Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány ismeretterjesztő sorozatot indított az SM betegek gyermekvállalásával kapcsolatos tévhitek eloszlatása, a tudatos gyermekvállalás népszerűsítése érdekében. Elismert hazai neurológus szakorvosok és pácienseik bevonásával készült összefoglaló hanganyag, forgattak a terhesség, a szülés és a szoptatás emberi és orvosszakmai kérdéseit egyaránt bemutató riportfilmeket, valamint számos közérthető szakmai cikket is közzétettek a betegszervezet honlapján.