Úgy látszik, megtört az átok - kommentálta Wilde György, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára a friss üzemanyagforgalmi statisztikát. A szövetség beszámolója szerint év első 9 hónapjában a növekvő gázolaj- és csökkenő benzineladások eredőjeként kismértékben emelkedett az üzemanyagforgalom MÁSZ tagvállalatainak kútjain. (Ezek az adatok nem tartalmazzák a fuvarvállalatok, busz- és vasúttársaságok, agrárcégek telephelyein megtalálható, csak a saját járműveiket kiszolgáló kutak forgalmát.)

A benzinforgalom 1,7 százalékkal 885,1 millió literre csökkent, a gázolajeladások viszont 3 százalékkal 1,175 milliárd literre emelkedtek az első kilenc hónapban, így a teljes üzemanyagpiac 0,9 százalékkal 2,06 milliárd literre nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Mindkét üzemanyagtípuson belül látványosan nőtt a prémium termékek forgalma, az ilyen benzinből közel 10, gázolajból pedig több mint 6 százalékkal fogyott több mint egy évvel korábban.

Wilde szerint most talán megfordulhat az üzemanyagpiac 2009 óta tartó csökkenő trendje, bár a képet erősen árnyalja, hogy a négy évvel ezelőttihez képest még mindig közel 20 százalékos a visszaesés. A szakember úgy látja,  nem valószínű, hogy érezhetően közrejátszott volna a kedvezőb nyári időjárás, illetve ezzel összefüggésben a belföldi turizmus élénkülése. A benzin forgalma ugyanis egyre csökken − márpedig a magánautósok többsége még ezt az üzemanyagot tankolja −, a gázolajfogyasztás emelkedik a tagvállalatok töltőállomásain.