Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A legfiatalabb generáció a legoptimistább, ha pénzügyekről van szó; a magyar fiatalok jellemzően váratlan kiadásokra és ingatlanvásárlásra takarékoskodnak legtöbbet - szemlézi az MTI az Intrum európai fogyasztói fizetési jelentését, amely a 18-24 év közötti fiatalok pénzügyi szokásait vizsgálta.

Az Intrum európai követeléskezelő vállalatcsoport évente készít fizetési jelentést, tavaly év végi reprezentatív kutatásban 24 országból 24401 európai, köztük 1006 magyar állampolgár vett részt.

A társaság tájékoztatása szerint a magyar fiatalok várakozásai kedvezőbbek, mint a svéd vagy svájci társaiké: 10-ből 4 magyar fiatal úgy gondolja, jobb életkörülmények között fog élni, mint a szülei. (Utóbbiak esetében közrejátszhat, hogy a legtöbb társadalmi tized eleve sokkal jobban él, mint itthon - a szerk.)

A fiatalok 47 százaléka szerint fog javulni anyagi helyzete a közeljövőben.

A fizetőeszközök közül a készpénz a legnépszerűbb a legfiatalabbak körében, valószínűleg elsősorban azért, mert a munkajövedelemmel még nem rendelkezők így kapnak támogatást szüleiktől. A megkérdezettek 63 százaléka használ napi rendszerességgel készpénzt, míg bankkártyát csak 27 százalék.

Mind európai, mind magyar viszonylatban a legfontosabb megtakarítási cél a váratlan kiadásokra való felkészülés.

Az átlagos európai fiatal elsősorban utazásra, fogyasztási jellegű kiadásokra gyűjt, a magyar fiatalok számára viszont kiemelten fontos spórolási cél a saját ingatlan megvásárlása, a megkérdezettek csaknem 40 százaléka kifejezetten erre tesz félre.

A megtakarítási célok sorában a harmadik helyen az utazás áll.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.