Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az első félévben 0,5 százalékkal fogyott kevesebb üzemanyag a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatainak kútjain, mint egy évvel korábban. Az összesen közel 1,31 milliárd literes forgalom 44 százalékát kitevő benzineladások 2,9 százalékkal csökkentek, ugyanis a piac kis szeletét kitevő 98-as oktánszámú és prémium benzinek forgalomnövekedése nem tudta ellensúlyozni a 95-ös esetében bekövetkezett 3,1 százalékos csökkenést.

A gázolajpiacon gyökeresen más a helyzet, ott a normál üzemanyag forgalmának 1,4 és a prémium termékek eladásainak 1,1 százalékos növekedése a teljes mennyiség 1,4 százalékos növekedését eredményezte.

A képhez hozzá tartozik, hogy a szövetség tagvállalatainak kútjain - a NAV jövedéki statisztikájában szereplő adatokhoz képest - benzin esetében az országos forgalom mintegy háromnegyede, a gázolajánál pedig a fele zajlik. Ezt egyrészt a szövetséghez nem tartozó kutak eladásai, másrészt - a gázolajnál - az magyarázza, hogy a nagyobb személy- és teherfuvarozó cégek közvetlenül saját telephelyükön tankolnak.