Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közölte, hogy a testület legutóbbi ülésén kirekesztőnek találták a Showder klub egyik szereplőjének a roma közösséget megbélyegző poénját. 

A ValóVilág 11. évadának elindulása óta kiemelkedően magas számban érkezett bejelentés az NMHH-hoz a műsor kifogásolható tartalmai miatt.

A hatósági ellenőrzés alapján az emberi méltóság megsértését és a kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú, sérelmes bemutatását tiltó szabályok, valamint a kiskorúak védelmére vonatkozó rendelkezések megsértése is felmerült.

A médiaszolgáltató RTLonline szolgáltatásán a ValóVilág 11. évadát 24 órás élő streaming formájában is bemutatja, a villalakók életét napi 24 órában közzéteszi az előfizetők számára.

Különösen megalázó pillanatokat sugároztak 

A szereplők életének folyamatos közvetítését végző kamerák egy része olyan helyen van, ahol intim tevékenységeket végeznek vagy végezhetnek, például hálószoba, fürdőszoba, mellékhelyiség.

Ezek a kamerafelvételek különösen megalázók, megszégyenítők a szereplőkre nézve, ezért az élőben közvetített teljes tartalommal kapcsolatban folyamatos jogsértés áll fenn, ugyanis a médiaszolgáltató által alkalmazott reality-műfaji eszközök és képi hatások sértik az emberi méltóságot, emellett megvalósul az öncélú sérelmes bemutatás is

– állapította meg a Médiatanács.

Hozzátették, hogy az RTL Kettő csatornán bemutatott műsorszám több epizódjában is felmerültek ezek a jogsértések, a gyermekek védelmére vonatkozó törvényi rendelkezések sérelme mellett.

A cigányságra lealacsonyító vicceket mondtak

Szintén az RTL Kettőn, tavaly november 10-én sugározták a Showder Klub azon epizódját, amelyet egy bejelentés miatt vizsgált a hatóság. Az adásban szereplő humorista egy tévécsatorna hirdetésén viccelődve tett olyan megjegyzéseket, amelyek a közönség számára egyértelműen a roma közösséggel szemben fennálló sztereotípiákra utaltak.

A vélemény általánosítva a cigányságra vonatkozott, megbélyegző jellegéből fakadóan pedig alkalmas a társadalomban meglévő előítéletek megerősítésére

– írta az NMHH. Megjegyezték: a fentiek miatt a vizsgált műsorszám ugyancsak jogsértőnek bizonyult.