Hiába küzd a járványhelyzet idején az egészségügyi intézményrendszer csaknem 46 milliárd forintos lejárt adóssággal, a kormány 860 milliárd forintot osztott szét egyéb célokra a napokban.

A Népszava becslése szerint az államháztartás hiánya ezzel az év végére meghaladhatja a négyezer milliárd forintot, miközben a költségvetési törvényben csak 367 milliárd forintot engedélyeztek.

Ilyen mértékű hiánytúllépésre még soha nem volt példa, amire nem magyarázat a válság sem: egy jogállami keretek között működő kormány ugyanis nem hozhat össze az engedélyezettnél több mint tízszer nagyobb mínuszt - fogalmazott a napilap.

A kedvezményezettek listája alapján úgy tűnik, a NER politikai hátországának megerősítése

A kabinet még az első járványhullám idején, márciusban hozta létre az úgynevezett gazdaságvédelmi alapot, amelybe 923 milliárd forintnyi forrást tettek. A karácsonyi döntésekkel együtt viszont immár 4050 milliárd forintot költöttek el belőle, azaz a 923 milliárdon felül minden egyes forint az államadósságot növeli.

Az osztogatást a Pénzügyminisztérium utólag azzal magyarázta, hogy "a járvány okozta válság kezeléséhez szükség van a megfelelő költségvetési ösztönzőkre".