Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

További gazdaságvédelmi kiadásokra lesz szükség, így 2020 egészére a korábban előre jelzettnél magasabb államháztartási hiánnyal számol a kormány. A folyamat nem magyar specifikum, az EU mind a 27 tagállama visszaeséssel és az államháztartási hiány növekedésével számol 2020-ra. Például Csehországban 9, Szlovákiában pedig több mint 8 százalékos deficit várható.

Az államtitkár becslései szerint az idei második félévben a gazdasági védekezésre mintegy 500 milliárd forintot fordítanak, az egészségügyi védekezésre az államtitkár számításai szerint ugyanakkor a korábbinál kisebb összegű kiadás várható. Minden védőeszköz megvan ugyanis és több infrastrukturális fejlesztés is történt. SA magyar helyzet függ attól is, hogy mi történik Európában - tette hozzá Banai az MTI beszámolója szerint.

A magyar gazdaság az idei első félévben zsugorodott ugyan, de ez csekélyebb mértékű volt, mint az uniós átlag. A költségvetésnek kellett finanszírozni az egészségügyi és a gazdasági védekezést is. Jövőre azonban már elindulhat a konszolidáció.

Egyelőre bizonytalan, hogy hozzá kell-e nyúlni a 2021-es költségvetéshez - ez függ a megbetegedések számától és az exportpiacok járványügyi helyzetétől. A PM folyamatosan elemzi a körülményeket. A kormány kész arra, hogy ezekre megfelelően reagáljon - derült ki az államtitkár szavaiból.

A jövő évi költségvetésben 4 százalék feletti növekedéssel és 3 százalék alatti hiánnyal számol a kabinet.

Elszoktunk ezektől a magas számoktól

- mondta az idei magasabb hiány kapcsán Banai. Az utóbbi években eddig rendre a 3 százalékos uniós limit alatt volt a GDP-arányos költségvetési hiány. Emellett az uniós országok között Magyarország volt az egyetlen, amely 2011 óta minden évben, évről évre csökkenteni tudta a GDP-arányos államadósságot.

Most egy különleges helyzet van, száz éve nem volt ilyen egészségügyi járványhelyzet és tíz éve nem volt ilyen gazdasági válság, ez a gazdasági folyamatok minden aspektusára rányomja a bélyegét. A járvány első hulláma után elmondható, hogy a védekezés Magyarországon sikeres volt - a nemzetközi adatok ezt mutatják - ttete hozzá az államtitkár.