A 23 éves magyar bicajos - akit tavaly az végén szerződtetett francia Groupama-FDJ csapat a lengyel CCC-től - két nap alatt kétszer írta át a profi kerékpársport történelmét: a keddi negyedik szakasz után övé lett a legjobb fiatal, 25 év alatti versenyzőnek járó fehér trikó – magyar versenyző még soha nem viselt megkülönböztető trikót -, s ezzel az összetett 5. helyére ugrott, majd szerdán újabb egy helyet javított, azaz a negyedik helyre lépett előre. Csütörtökön aztán robbant a bomba: a teljes mezőny élére állt, azaz a pénteki szakaszon ő viselheti a rózsaszín trikót, a Maglia Rosát.

Az olasz körverseny hatodik szakasza – bár „csak” második kategóriás volt a legmagasabb hegy – gyilkossá vált a hegyi befutó, de legfőképpen az időjárás miatt. A rajtot ugyan még napsütésben lőtték el, de már az első hegyen beborult, lehűlt és elkezdett esni az eső, ami így rendkívül nehézzé tette a versenyzők dolgát. A szakasz hegyeinél mennek magasabbra a Girón, de ez volt az első kifejezetten hegyi szakasz, hegyi befutóval.

Valter Attila az előző napi sikeres szökésnek köszönhetően a nagy esélyesek előtt kezdhette a csütörtöki napot a negyedik helyen, 1 perccel lemaradva a vezető olasz De Marchitól, aki nem igazán hegyi versenyző, azaz számítani lehetett arra, hogy a nap végére már nem lesz az övé a Maglia Rosa. Valter sikeresen tartotta magát az összetett esélyesei alkotta csoportban és a befutóban a szakaszgyőztestől csak 29 másodperccel elmaradva a 12. helyen érkezett, de az esélyesekkel szemben szerdán megszerzett előnyéből maradt annyi, az előtte állókat pedig bőven megelőzte, így az összetett verseny élére állt.

Kép: Napi.hu

Hatalmas neveket előz meg a fiatal magyar bicajos, például a kolumbiai Egan Bernalt, a világ legnagyobb körversenyének tartott francia Tour de France 2019-es győztesét, a többszörös Giro-győztes olasz Vincenzo Nibalit, aki a világ azon hét versenyzője közé tartozik akik megnyerték legalább egyszer mindhárom nagy 3 hetes körversenyt, a francia és az olasz mellett a spanyol Vuelta a Españát, vagy a Vueltát 2018-ban megnyerő brit Simon Yates-t.

Tavaly megnyerte a Tour de Hongrie-t

A csömöri Valter Attila a Cube Csömör amatőr klub színeiben versenyzett, 2018 óta profi versenyző, első profi klubja a Pannon Cycling Team volt, majd a lengyel CCC Developmnet Team következett, innen a CCC World Tour csapatába lépett fel 2020-ban. Innen igazolt a francia Groupama-FDJ csapathoz. Tavaly megnyerte az amúgy most zajló Tour de Hongrie-t, második volt az egyéni időfutam bajnokságon, 10. a Gran Piemonte-n és 38. a katalán körön. Egy évvel korábban első lett a Grand Prix Cycliste de Gemenc versenyen, szakaszt nyert a Tour de l'Avenir-en.