A szakképzési törvény módosításáról szóló előterjesztéshez benyújtott zárószavazás előtti módosítójában Pokorni Zoltán azt javasolta, hogy a szakiskolai képzésben valamennyi évfolyamon együttesen rendelkezésre álló időkeret legalább harminchárom százaléka a Nemzeti alaptantervben meghatározottak átadásához álljon rendelkezésre, míg a szaktárca fix 33 százalékos arányt javasolt (az eredeti javaslatban pedig legfeljebb 33 százalék szerepelt). Ezzel lényegében az eredeti állapot áll helyre, a szakképző iskolákban végzők pedig nagyobb eséllyel tervezhetnek továbbtanulást érettségit adó intézményekben.

A bizottság tagjai közül senki nem támogatta a szaktárca javaslatát, Pokorni Zoltán módosítója ugyanakkor 22 igen szavazatot kapott, a kormánypárti képviselők mellett az MSZP-s politikusok is támogatták - adta hírül az MTI.

A bizottságnak azért kellett most választania Pokorni Zoltán és a minisztérium - eredetileg a fideszes Kara Ákos - javaslata között, mert május 21-én az Országgyűlés már szavazott a szakképzési törvény módosításához érkezett módosítókról és mindkét előterjesztést elfogadta.

Pokorni Zoltán módosítójának indokolása szerint ez a megoldás garantálja a közismereti tanulmányok minimális mértékét, lehetővé teszi időkeretének többféle elosztását a szakiskola évfolyamain, és azt, hogy - a köznevelési törvény szabta eddiginél szigorúbb feltételek mellett - továbbra is nyitott legyen az út az érettségit adó iskolákban való továbbtanulás előtt érdemi közismereti tanulmányok beszámításával. A szakképzési törvény módosításának zárószavazását múlt héten elhalasztotta a Parlament, most hétfőn viszont már elfogadhatják az előterjesztést.

Az oktatáskutató szerint majdnem mindegy

Vihar egy pohár vízben - kommentálta a vitát Nahalka István oktatáskutató saját blogján. Ha egy iskola olyan helyi tantervet készít, amely a közismereti képzés arányát 33 százalék fölé viszi (ezt megteheti), akkor egyben csökkenti a jelenlegi, 1996 óta érvényes szakképzési időmennyiséget, írja, márpedig szerinte aligha fogják ezt megtenni az iskolák, és ez a kamaráknak, cégeknek sem tetszene.

QP | Quality Placement