Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményben a GVH azt írta: új eszközzel segíthetik a vállalkozások önkéntes jogkövetését, az összefonódás-ellenőrzés rendszere pedig a cégek adminisztratív terheinek csökkentése és a hatékonyabb ellenőrzés irányába módosul.

GVH emellett vizsgálati jogkört kap a digitális platformszolgáltatókra vonatkozó, új uniós szabályozás (DMA) betartásában.

A tájékoztatás szerint a magyar versenytörvény módosításai új lehetőséget adnak a versenyhatóság elnökének ahhoz, hogy feltételezett jogsértés esetén egyes esetekben megelőző jelleggel, felszólító levélben ismertesse a hatóság aggályait az érintett vállalkozásokkal.

A felszólító levél - úgynevezett "soft law" eszközként - a fokozatosság elve alapján segítheti a cégeket a kifogásolható piaci magatartás felülvizsgálatában és módosításában, rugalmas lehetőséget biztosítva a gyanítható versenyproblémák önkéntes orvoslására, ezáltal elkerülve a versenyfelügyeleti eljárással járó időt és terheket mind a hatóság, mind a vállalkozások részéről.

Megemelték a bejelentési árbevétel-küszöbszámokat

Változtak az összefonódás-ellenőrzésre vonatkozó egyes részletszabályok és küszöbszámok is - jelezték. A módosulások - amelyekkel kapcsolatban 2022 nyarán nyilvános konzultációra is sor került - az eljárások hatékonyságának növelését, valamint az adminisztratív terhek csökkentését célozzák.

Így felülvizsgálták és megemelték a részben már 17 éve változatlan bejelentési árbevétel-küszöbszámokat. Ezek alapján várhatóan 10-15 százalékkal kevesebb tranzakciót kell a GVH-hoz a jövőben bejelenteni, mely nagyban hozzájárul az hazai vállalkozások adminisztratív terheinek csökkentéséhez.

Új jogkörök

Emellett a versenyhatóság új jogköröket kapott a november 1-én hatályba lépett, 2023. május 2-tól alkalmazandó digitális piacokról szóló uniós jogszabály (DMA) érvényesítése kapcsán. A versenytörvény alapján a GVH versenyfelügyeleti eljárást indíthat annak megállapítása érdekében, hogy álláspontja szerint a jelentős piaci hatású digitális platformszolgáltatók - vagyis az úgynevezett kapuőrök - megfelelnek-e az uniós jogszabályban foglalt kötelezettségeiknek.

Vizsgálata eredményeiről a versenyhatóság jelentést tesz a kötelezettségek érvényesítéséért felelős Európai Bizottságnak - tették hozzá.