Módosította Pintér Sándor belügyminiszter a magzati élet védelméről szóló végrehajtási rendeletet, ami szeptember 15-én lép hatályba - derül ki a hétfő este megjelent Magyar Közlönyből.

A terhesség megszakításához szükséges kérőlapon szerepelni kell, többek között annak, hogy a nő a terhességének hányadik hetében tart, és a bemutatott orvosi leletnek tartalmaznia kell, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta, vagyis volt szívhang.

Dúró Dóra a belügyminiszter rendeletére reagálva azt írta a Facebookon, hogy hosszú évek küzdelme után végre megvalósult, hogy a Mi Hazánk javaslatára a kormány tett egy lépést abba az irányba, hogy tényleg minden magzatot a fogantatástól kezdve védjünk, hiszen lesz legalább pár másodperc, amikor a magzati életkorú gyermek kommunikálhat az édesanyjával az abortusz elvégzése előtt a szívhangja meghallgattatásával.

Statisztikai adatok szerint Magyarországon 2021-ben száz élve születésre 23,5 terhességmegszakítás jutott, 2018-ban 30, 2010-ben pedig majdnem 45.

A terhességmegszakítás árát a családvédelmi szolgálat határozza meg. Jelenleg négy féle tarifa létezik: 28 540 forint, 14 250 forint, 7 300, forint illetve ingyenes. Az ingyenességet szociálisan rászorultak kaphatják.