Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Vám- és Pénzügyőrség az Ügyfélkapu keretében 2007. július 1-jén indította el az e-jövedék szolgáltatást. Az ezt igénybe vevők azóta nyújthatják be elektronikus úton jövedéki- és energiaadó bevallásukat, továbbá a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylésüket. Egyes adóalanyok számára azonban 2008. január 1-jétől kötelező lesz az elektronikus úton történő bevallás az e-jövedék rendszer keretében a 2007. december 31-ét követően keletkezett adófizetési kötelezettségekre.

A kötelezettség kiterjed az energiaadó-alanyok teljes körére, a jövedéki adó esetében az adóraktár-engedélyesekre, a bejegyzett kereskedőkre, a bejegyzett kereskedő adóképviselőjére, a csomagküldő kereskedők adóügyi képviselőire, valamint azokra az adóalanyokra, akik az APEH felé egyébként elektronikusan kötelesek bevallást tenni.

A mezőgazdasági őstermelőknek - amennyiben az APEH felé elektronikus bevallásra nem kötelezettek - továbbra sem kötelező, csak lehetőség a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedéki-adó visszaigénylés elektronikus benyújtása.

Az elektronikus szolgáltatás igénybevételéhez szükséges regisztrációt - kérelemre - a bevallás feldolgozására illetékes regionális jövedéki központ adja ki. A regisztrációs kérelmek a Vám- és Pénzügyőrség honlapjáról ( vam.gov.hu ) tölthetők le. A letöltést és telepítést követően a regisztrációs adatlapok - a Vám- és Pénzügyőrség internetes oldalán szintén elérhető - ABeV általános nyomtatvány-kitöltő program segítségével elkészíthetőek.

A kitöltött regisztrációs kérelmek kinyomtatva és hitelesítve postai kézbesítéssel, vagy személyesen nyújthatók be az illetékes regionális jövedéki központ részére. A regisztrációs kérelmek beérkezésük sorrendjében kerülnek elbírálásra és feldolgozásra.