Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A végtörlesztésnél igénybe vett hiteleknél a THM még mindig 9,5-10,5 százalék között mozog. Ezekből a kölcsönökből időszerű kiszállni, egy jó váltással akár egymillió forintot is megtakarítható - olvasható a BankRáció.hu MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közlemény idézi Gergely Pétert, a portál szakértőjét, aki szerint a különbségek a hitelkiváltásnál rendkívül nagyok: 15 évre, 5 millió forint lakáshitel kiváltására igénybe vehető kölcsönre a legkedvezőbb THM 6,98 százalék, a havi törlesztőrészlet 43 858 forint, a lejáratig összesen visszafizetendő összeg 7 millió 894 ezer 493 forint. A legrosszabb ajánlatnál a THM 12,81 százalék, a havi törlesztés 58 409 forint, és 10 millió 513 ezer 708 forintot fizet ki a banknak az adós a futamidő végéig. Tehát több mint 2,5 millió forint a különbség, amely ekkora hitelösszegnél óriási eltérés - véli a BankRáció.hu szakértője.

A hitelkiváltó termékeknél a bankok szigorúan nézik a fedezetként felajánlott ingatlan paramétereit, valamint az ügyfélminősítést, és ezektől teszik függővé a hitel tényleges feltételeit, költségét. Kedvező kondíciókra azok számíthatnak, akiknél a kiváltásra szánt hitel esetében nem volt 30 napon túli fizetési késedelem az utóbbi fél évben.

Váltani a BankRáció.hu szakértője szerint akkor érdemes, ha a törlesztőrészleten legalább 5000 forint megtakarítás érhető el, és a nagyon rövid 1, 3, 6 hónapos kamatperiódusú termékek helyett hosszabb, akár 36-60-120 hónapost érdemes választani. Így ugyanis hosszabb időre biztosítható a viszonylag kedvező kamatozás - írja a szakember.