Hibrid munkavégzést rendeltek el a téli hónapokra a napokban a tihanyi Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben, hogy ezzel spórolják meg az épületek felfűtésének drasztikussá vált költségeit – tudta meg a Világgazdaság. December 19-től február 10-ig sem a kutatók, sem a technikai személyzet nem léphet be a intézet területére.

Ez legkorábban csak február közepén lehetséges, ám a rendes munkarend várhatóan még márciusig nem áll helyre. Az intézmény vezetése folyamatosan figyelemmel akarja követni, hogyan alakul az épületek energiafogyasztása, ennek függvényében dönthetnek a korábbi munkarend visszaállításáról.

Rendkívüli nyomást helyez a kutatóhelyek idei és jövő évi költségvetésére az energiaárak gyors növekedése - derült ki az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) tájékoztatásából. A költségek növekedéséről egyelőre nem áll rendelkezésre pontos adat, de az már látható, hogy több milliárd forintot tesz ki a várható többletköltség.

Mindez rendkívüli intézkedéseket, a fejezeti támogatás keretében biztosított költségvetési tételek átgondolását és átcsoportosítását tette szükségessé. A kutatóhelyek maguk is vállaltak energiatakarékossági intézkedéseket, de van, ahol alternatív megoldások (például napelemek) alkalmazásáról is döntöttek.