A Budapest belvárosát felkereső turistákat talán meglepi, milyen sok elhagyott, bedeszkázott üzlethelyiséget látnak. A kiskereskedelem kitartó hanyatlásának ezek a bizonyítékai mindazonáltal nem tartják vissza Orbán Viktort, Magyarország harcias miniszterelnökét attól, hogy kijelentse: a világ tanulhat egy-két dolgot országától. Nem utolsósorban azt, hogyan kell a költségvetési hiány a GDP három százaléka alá leszorítani és rekordalacsony szintre nyomni az inflációt. Hogy ezek az eredmények fenntarthatók-e, az más kérdés, mindenesetre a kormány képviselői a tevékenységük pozitív elemeit ismételgetik, és a piacok láthatóan elfogadják ezeket - írtja a Financial Times blogjában Kester Eddy régiós szakszerző.

Igen figyelemreméltó a magyar eszközök ellenálló-képessége a feltörekvő piacokon az elmúlt időszakban mutatkozó eladási hullámmal szemben - fejtegeti Nicolas Spiro, a nevét viselő londoni befektetési tanácsadó cég igazgatója. A tízéves magyar kötvények hozama kissé kevésbé romlott május eleje óta, mint a hasonló lengyel papíroké, a forint forint visszanyerte veszteségét, és ami maradt, az elhanyagolhatónak mondható más feltörekvő piaci devizák, például a török líra és a dél-afrikai rand gyengüléséhez képest.

Coki a zlotynak

Kétségtelen, hogy a forint május közepe óta 2,5 százalékkal erősödött a lengyel zlotyhoz és eggyel a román lejhez képest, igaz, 1,5 százalékkal gyengült a cseh koronával szemben - fejtegeti Dunai Gábor, az OTP elemzője. Eközben a hosszú lejáratú állampapírok hozama 100-130 bázispontot nőtt, majd 60-90-nel csökkent. Spiro és Dunai egyetért abban, hogy a makrogazdasági mutatók javulása erősíti a bizalmat a magyar kötvények és deviza iránt.

Dunai szerint a költségvetés rendben van, a hiánycélt valószínűleg 2013-ban és 2014-ben is tartani fogják, és ha kell, a kormány további lépéseket tesz ennek érdekében. A külső adódósság az első negyedévben nyolcmilliárd euróval (a GDP nyolc százalékával) mérséklődött éves összehasonlításban. A gazdaság nettó finanszírozási képessége a GDP hat százalékával ugrott meg. A rövid távú külső tartozás jelentősen mérséklődött, és Dunai szerint a helyzet további javulása várható.

Setét marad a belváros

A kétkedők az ismert tényeket sorolják: az alacsony beruházási ráta és a magánszektor hitelállományának gyors leépülése visszafogja a növekedést. Az elmúlt időszak pozitív jelei ellenére a következő években nem várható fordulat ezen a téren - mondja Somi András, a KBC elemzője. A hiány alacsonyan tartását a legfontosabb gazdaság ágak ad hoc adóztatásával érik el és továbbra is erősen kérdéses számos tervezett bevétel teljesülése.

Nem lehet kizárni, hogy Matolcsy György, az MNB elnöke, aki eddig rácáfolt azokra a pesszimista hangokra, amelyek attól tartottak, hogy a jegybank élén folytatja unortodox gazdasági beavatkozásait, visszatér régi énjéhez. Továbbra is fennáll a lehetősége annak, hogy az MNB kamatcsökkentési sorozata túl messzire megy. A külső gazdasági környezet eddig főként segített Magyarországnak, ám ha ez megváltozik - ha nem is hamarosan -, akkor a forint nagyon sérülékeny lehet. Ne számítsunk a budapesti belváros kivirágzására a közeljövőben - zárja cikkét Eddy.