Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Súlyos kockázatokat talált a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné-alapítványainál az a jogi szakvélemény, amely a jegybank felügyelőbizottságának kérésére tekintette át a szervezetek működését - írja a Magyar Nemzet. A jelentést egy erre felkért neves budapesti jogi iroda készítette, a lap újságírója csak betekintésre kapta meg.

A dokumentum szerint 2013-ban és 2014-ben egyik alapítvány sem tett eleget határidőre adatszolgáltatási kötelezettségének, és később is csak két szervezet változtatott ezen. Ebből azt a következtetést vonják le a jogi szakértők, hogy megfelelő információk hiányban a jegybank nem képes ellenőrizni, hogy alapítványai jogszerűen működnek-e.

Magyarán nem tudni, szabályosan kezelik-e a nekik juttatott 270 milliárd forintot. (Ez meghaladja a 4-es metró építési költségének felét - a szerk.) A jelentés készítői szerint az alapító MNB túlzott önállóságot adott alapítványainak. További gond, hogy mivel a felügyelőbizottság nem vizsgálhatja a szervezetek gazdálkodását, a bank csak utólag értesülhet az esetleges vagyonvesztésről.

Összességében a jogi iroda szerint mindezek alapján megkérdőjelezhető az alapítványok működésének jogszerűsége, ami komoly kockázatot jelent az MNB-nek.

Reagált az MNB

Átláthatóan és szigorú külső ellenőrzés mellett működnek a Magyar Nemzeti Bank által alapított alapítványok - olvasható a jegybank közleményében, mely szerint az ellenőrzést az Állami Számvevőszék és az ügyészség gyakorolja a jegybanki alapítványok felett, míg az alapítványoknak rendszeres beszámolási kötelezettsége áll fent az alapítójuk, a Magyar Nemzeti Bank felé. Továbbá az alapítványok működését saját felügyelőbizottságuk is ellenőrzi.

Az MNB Pallas Athéné alapítványai - a többi, közpénzből gazdálkodó alapítványhoz képest példa nélküli módon - havonta nyilvánosságra hozzák legfontosabb gazdálkodási adataikat és a vagyoni helyzetükről szóló beszámolóikat. Az alapítványok felelős gazdálkodást folytatnak, a gazdálkodás valamennyi adata nyilvános, megtalálható az alapítványok honlapjain - írja az MNB.

Az MNB felügyelőbizottsága 2016. június 17-én elfogadta az alapítványokban való részvételét vizsgáló eljárás záródokumentumát, és ebben - a Magyar Nemzet állításával ellentétben - nem állapított meg semmilyen törvénytelenséget, jogszabálysértést az alapítványokkal kapcsolatban. A Magyar Nemzetben hivatkozott külsős jogi szakvélemény szintén nem állapított meg törvénytelenséget vagy jogszabálysértést az alapítványokkal kapcsolatban. E külső jogi szakvélemény kizárólag az MNB felügyelőbizottságának jelentésében szereplő megállapításokat támasztja alá - véli az MNB.