A nemzetgazdasági miniszter a Reuters beszámolója szerint úgy fogalmazott: arra számítok, hogy a piac előbb, vagy utóbb megnyugszik, és nem voltak olyan gazdasági események, illetve a fundamentumok nem változtak, amelyek indokolnák a forint árfolyamában bekövetkezett gyengülést. Amint a ciprusi válsághullám enyhül valamelyest, akkor a forint árfolyama is stabilizálódik és visszatér abba a sávba, amelyet a kormány tavaly év végén várt - többek között ezt mondta az M1 ma reggeli adásában Varga Mihály.

Varga utóbbi mondatával feltehetően a 285 körüli tartományra utalt, hiszen a kormánynak nincs és nem is volt más - kommunikált - árfolyamcélja, csupán az idei költségvetésben volt egy technikai feltételezés. A büdzsé 283,4-es éves átlagos euró/forint árfolyamra épült - véli a portfolio.hu.

Varga első miniszteri sajtótájékoztatóján, március 11-én a forint árfolyamára vonatkozó újságírói kérdésre azt hangsúlyozta, hogy az idei költségvetés 285-ös euróárfolyammal lett tervezve (ezzel implicit a forint erősödését célzó szóbeli intervenciót alkalmazott). "A kormány gondolkodásában és gazdaságpolitikájában ez képezi az egyik horgonyt és nekünk ehhez kell tartanunk magunkat. Ha az árfolyam tartósan és nagy mértékben tér el attól, amit elfogadott a parlament a költségvetésben, a kormány megteszi erre a reakciókat" - vetítette előre. A mai kijelentése szerint azonban nincs szükség kormányzati beavatkozásra, azaz a kormány a napok óta 305 körül ragadt árfolyamot nem tekinti olyan gyengének, hogy szükségét érezné a beavatkozásnak - véli a portfolio.hu