A pénzügyér bízik abban, ez a nyereség elősegíti majd, hogy a következő időszakban megnőjön a pénzintézetek hitelezési aktivitása. Ma a magyar gazdaság egyik problémája ugyanis éppen az, hogy az elmúlt években szűkültek a hitelezési források, ezért kellett belépnie a jegybanknak, a fejlesztési banknak és az Eximbanknak, de hosszú távon sokkal egészségesebb lenne, ha a kereskedelmi bankok töltenék be ezt a funkciót.

Még 2010-ben a kormány azt tűzte célul, hogy az ország kiszabaduljon az adósságcsapdából és bővüljön a foglalkoztatás. Az adósságcsökkentést úgy sikerült elérni, hogy ahhoz nem adtak el állami vagyont, sőt azt még gyarapítani is tudták például a Mol-részvények megvásárlásával és egyes közműcégek állami tulajdonba kerülésével.

A miniszter tartósnak látja a családok vásárlóerejének növekedését, amit a családi adókedvezmény bővülésével, a nettó bérek emelkedésével és a rezsicsökkentéssel indokolt. Az eddig meghozott lépésekkel együtt (...) akár egy 13. vagy 14. havi jövedelem is ott marad a családoknál fogalmazott Varga.