Magyarország az elmúlt két évben komoly kiigazítást hajtott végre, elkerültük a veszélyzónától, de még nem értünk el a veszélymentes zónába. Azt tudom mondani, hogy a költségvetés lazítására most Magyarországnak nincsen lehetősége - állapította meg Varga Mihály tárca nélküli miniszter a Magyar Pénzügyi és Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete konferenciáján.

Érdekes helyzetbe került az IMF

Ami Németországban történik, az Magyarországot is érinti. Ha a német mozdony nem teljesít, akkor a mi kocsink is lassabban döcög. A mai tudásunk szerint az is örömteli, ha a magyar gazdaság nem zsugorodik, hanem nő - mondta Varga. Úgy látja, hogy lehet EU-IMF-hitelmállapodás, de az nem csak Budapesten múlik. Az Európai Bizottság tegnapi döntése bizonyosan érdekes helyzetbe hozza az IMF-et - véli a politikus, aki szerint Magyarország tudja magát finanszírozni. Jövőre 6 milliárd euró a finanszírozási igény, ami nem tekinthető magasnak. Ha azonban "az elefántok lelegelik a piacot", az megnehezítheti Magyarország helyzetét. Az biztos, hogy Magyarországon nincs autógyújtogatás, nincsenek tömegek az utcán. És egy kormánynak nem lehet célja az, hogy a politikai és társadalmi feszültségeket a végtelenségig élezze - tette hozzá a miniszter. Én bízom benne, hogy lesz megállapodás - mondta Varga.

A diákok döntenek az egyetem létéről

A politikus szerint Magyarországon az államigazgatás dologi kiadásai nemzetközi összevetésben magasak, van tere a takarékosságnak. Úgy látja, hogy a magyar oktatási rendszerben jelentősek a társadalmi és területi különbségek, vannak kimagaslóan jó, illetve a kitörési lehetőségeket biztosító és nem biztosító intézmények. Ez részben az önkormányzati rendszerből adódik. A felsőoktatásban a tanulók létszámának növekedését nem követte a végzettek számának növekedése. El fogunk jutni oda, hogy a diákok maguk döntik el, hogy melyik felsőoktatási intézményt tartják fenn, és melyiket nem - mondta a miniszter, aki szerint ez a folyamat elindult és erre szükség is van.