A Népszava azon kérdésére, hogy adott-e engedélyt ezen ügy kapcsán újságírók vagy mások lehallgatására, a miniszter kijelentette, hogy "a titkosszolgálatok működtetése szakmai feladat Magyarországon, amely teljes mértékben független a politikától és ezeket a döntéseket soha nem pártállás, vagy foglalkozás alapján, hanem az adott tevékenység alapján kell megítélnie - idézte a minisztert az Eurologus a hvg.hu-n megjelent cikkében.

A jogszabályban foglaltak alapján azt kell figyelembe venni a megfigyelés engedélyeztetésének meghozatala során, hogy magyar nemzetbiztonsági érdekek, tehát a magyar alkotmányos rend megdöntése, vagy külföldi hírszerzés gyanúja felmerült-e.

Varga Judit arról is beszélt, hogy olyan világban élünk, ahol hihetetlenül sok veszély leselkedik a modern államokra. Minden államnak a jól felfogott érdeke, hogy erre megfelelően felkészüljön, ilyen eszközökre természetesen minden országnak szüksége van.

Ez a rendszer az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának ellenőrzése alatt működik, fél éves beszámolási kötelezettséggel - mondta Varga. - Ugyanakkor épp a Fidesz volt az, amelyik megakadályozta, hogy a testület ellenzéki elnöke összehívja a bizottságot, mert a fideszes tagok jelezték, nem fognak részt venni az ülésen, így az határozatképtelen lenne.