A politikai kérdések tisztázása után hétfőn lezárultak az igazságügyi vállalásokkal kapcsolatos technikai tárgyalások az Európai Bizottsággal, ezt maga Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos is megerősítette, már csak az uniós biztosok kollégiumának jóváhagyása van hátra – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben az MTI-nek.

A tárcavezető szerint a hétfői tárgyalások nagyon fontos mérföldkövet tettek le az EU és Magyarország közötti bizalomépítésben.

Magyarország, a múlt év decemberi megállapodással összhangban az év eleje óta az igazságügyi csomagot tekintette a legfőbb prioritásnak a kohéziós forrásokhoz és a helyreállítási alapokhoz való hozzájutás érdekében. Most egy nagyon fontos állomáshoz érkeztünk a jogi szakemberek, a bírói egyesületeknek, érdekvédelmi szervezeteknek többhónapos együttműködésének, munkájának köszönhetően

– mondta el Varga Judit.

Az igazságügyi miniszter hozzátette: az igazságügyi csomaggal kapcsolatban már nem számít újabb feltételekre az Európai Bizottságtól, ugyanakkor tart még politikai nyomástól. 

Az igazságügyi miniszter a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban elmondta: Olaszország egyike volt azon országoknak, amely nem csatlakozott a jogszabály miatt indított uniós bírósági eljáráshoz.

 

Közelebb kerültünk a kohéziós pénzekhez

Szakértői szinten megszületett a feltételes megállapodás Brüsszel és a magyar kormány között arról az igazságügyi reformcsomagról, amely a Magyarországnak 2021-2027 között jutó felzárkóztatási (kohéziós) támogatások odaítélésének legfontosabb feltétele. Az egyezségre még rá kell bólintaniuk a biztosoknak és a bizottsági elnöknek, vagyis a politikai jóváhagyás hátravan. ---> Bővebben