A kormány 2010-ben fiskális szigor irányába indult el, ezzel megállította az államadósság növekedését mondta Varga Mihály tárca nélküli miniszter - a magyar IMF-főtárgyaló - a Századvég, a Széll Kálmán Alapítvány valamint a Heti Válasz közös Fókuszban a nemzeti érdek című konferenciáján, ahol a téma a magyar államháztartás finanszírozása került napirendre. Az államadósság csökkentése továbbra is napirenden marad, s a kormány nem készít választási költségvetés 2013-ban. A költségvetési hiány elcsúszását nem engedhetjük meg magunknak 2013-ban sem - különben 500 illiárd forintnyi támogatástól eshetünk el.

Hetek óta megy a vita az EU-val, hogy a 2013-as hiány a GDP 2,9 vagy 3,1 százaléka lesz, ezen az egy tizedponton megy a vita az elmúlt hetekben. A valutalap magatartása sokkal korrektebb - nem a tizedpontokon vitatkozik, hanem a folyamatokat vizsgálja szemben az Európai Bizottsággal, amely pedáns könyvelőként pontosan három százaléknál akarja meghúznia 2013-as hiányt. Szerdán eldől, hogy az EU mire jutott a számolással, ugyanis holnap hozza nyilvánosságra az Európai Bizottság az őszi gzdasági prognózisát - emlékeztette a magyar IMF főtárgyaló.

Az adósságcsökkentés növekedési áldozattal jár: a potenciáli növekedés üteme 2001 óta épül le és sajnos a következő két-három évben sem várható komolyabb növekedés gyorsulás, évek kellenek míg visszaépül a potenciális növekedési üteme a korábbi négy százalék körüli szintre - mondta Varga.

Az önkormányzati konszolidációról szólva Varga elmondta, hogy ezzel az önkormányzatok bénultsága oldódik, újra hozzájuthatnak a uniós támogatásokhoz, de tisztul a bankrendszer helyzete is. A tervek szerint a kormány szerdán tárgyal az önkormányzati alrendszer mintegy 1200 milliárdos adósságának átvállalásáról: a tervek szerinte ennek a felét venné át a központi alrendszer.

Magyarország jelenleg gond nélkül tudja finanszírozni a piacról. A FED és az ECB programjai miatt pénzbőség alakult ki - ám ez nem kényelmesíthet el minket, mert nem lehet tudni, hogy fél év múlva milyen lesz a piaci helyzet. Ezért Magyarországnak törekednie kell, hogy további biztosítékokat szerezzünk az adósság finanszírozásához. A kockázati felár csökkenés azt jelzi, hogy a piaci is kezdi értékelni a magyar kormány intézkedéseit - de a kedvező nemzetközi helyzet is segít. Az árfolyamkitettség csökkenhet, miután az elmúlt hónapokban erősödött a forint. Továbbra is azt kell hangsúlyozni,hogy a magyar kormány továbbra is tárgyal az IMF-fel és az Európai Bizottsággal. A magyar kormány továbbra is elővigyázatossági hitelkerete szeretne - húzta alá Varga. A kormány médiakampánya némi tanácstalanságot okozott Washingtonban, pedig ezt a kampányt a kormány a lakosság tájékoztatásra szánta - mondta a tárca nélküli miniszter.

A kormány kampányt azért folytatja, hogy a politikai támogatást is megszerezze a gazdasági programjához - így a megállapodáshoz. Elég ha csak a görög példára gondolunk, mi történik, ha egy kormány politikai felhatalmazás nélkül köt megállapodásokat. Lesz-e megállapodás? A kérdésre annyit tudok mondani, hogy lehet, a mikor kérdésre nehezebb válaszolni. A szerdai uniós prognózis ebben a kérdésben mérföldkő lehet - de bízom benne, hogy még az idén folytatódhatnak a tárgyalások - zárta előadását Varga Mihály.