Jó hír a gyermeket nevelő családoknak: február 1-től 17,5%-ra emeljük a Babakötvény éves kamatát - írta Varga Mihály a közösségi oldalán.

Azt is hozzátette: havi néhány ezer forintos befizetéssel több millió forint gyűlhet össze a fiatal 18 éves korára.

Mint ismert, már 300 ezernél is több gyermeknek nyitottak szülei vagy hozzátartozói Kincstári Start-értékpapírszámlát, vagyis Babakötvényt

Ez a megtakarítás adó-, járulék- és illetékmentes, havonta bármekkora összeg félretehető rá, kamata az előző évi átlagos infláció plusz 3 százalék. Az állam ehhez nyújt még további 10 százalék, de maximum 12 ezer forint külön támogatást is minden évben.

Annak ellenére, hogy a Babakötvény messze a legmagasabb kamatot nyújtó lakossági állampapír a piacon, viszonylag kevesen tartják ebben a megtakarításaikat. Ez vélhetően nem független attól, hogy 18 éves korig nem lehet hozzányúlni, és utána is csak az időközben felcseperedett gyermek rendelkezhet felette. 

pénzügyminiszter ugyanakkor az előnyök között említette azt, hogy a Babakötvény egyszerűen, akár online is nyitható, valamint jár hozzá 42 500 forint összegű életkezdési támogatás is.

A Babakötvény éves kamata jelenleg 8,1 százalék – olvasható a babakotveny.hu oldalon.