A pénzügyminiszter szerint a következő évi költségvetést szokás szerint - már hetedik alkalommal - az idén is május elején terjesztik a parlament elé.

Az MTI azt írja, hogy a 2022-es tervezetben csökkenő hiánypályával számolnak, illetve a védekezés költségei mellett továbbra is biztosítják a gazdaság újraindítási alapot - ismertette, és utalt egy új alap esetleges létrehozására, amelynél uniós hozzájárulásra lesz szükség.

Jön az újabb adómódosítás

A gazdaság gyors visszaállását a növekedési pályára a kormány az adótörvények módosításával is segíteni kívánja - közölte alá Varga Mihály, aki arra is kitért, hogy a változtatások célja ezúttal sem az, hogy minél több adót szedjenek be, hanem a minőségi változás. Módosítani fogják a csőd- és felszámolási eljárások szabályait, ugyanis ezeknek a folyamatoknak az elhúzódása a piac sok szereplőjének hátrányt okoz.

A járvány miatti válság új irányokat is kijelölt a kormány gazdaságpolitikája számára, az egészségügyi eszközök hiánya rávilágított a globális ellátási lánc sérülékenységére, éppen ezért erősíteni kell Magyarország önellátását több területen is - jelölte ki az irányt Varga. A nagyvállalati beruházási támogatáson és az új egészségipari támogatáson keresztül 220 milliárd forint állami hozzájárulással több mint 450 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg vagy indult el.

A kormány nagyon jól dolgozott a válságban

A tárcavezető örvendetesnek nevezte, hogy a GDP-arányos beruházási ráta Magyarországon tavaly a krízis ellenére igen magas, 28 százalék volt, amivel Magyarország a 3. legjobb helyre került az Európai Unióban. A tavalyi ráfordítások hatása hamarosan meg fog látszani a gazdasági adatokban - véli a miniszter.

A kormány minden forrást biztosított, ami az egészség védelméhez szükséges volt, ezen kívül a pénzek 80 százalékát a gazdaság állapotának javítására - munkahelyek megtartására, exportkapacitás növelésére, új beruházások támogatására - költötte - mondta az MTI szerint a pénzügyminiszter.

A költségvetés fedezte a védekezés költségeit, az államadósság uniós átlag alatt van (ami valóságban rekord magas, a GDP 80,2 százalékán áll - a szerk.) a hiány pedig uniós szinten áll, a hitelminősítők pedig bíznak az országban. A kormány megszorítások helyett munkahely-teremtéssel, gazdasági fejlesztésekkel és a családok támogatásával, adóemelések helyett adócsökkentéssel kezeli a válságot - mondta Varga Mihály.

A pénzügyminiszter szerint Európában egyedülálló magyar hitelmoratóriummal 1,6 millió lakossági és félmillió vállalati ügyfél élt; a teljes hitelállomány 42 százalékát érintette az intézkedés.