A héten lett kétéves a lakossági állampapírpiac eddigi legnépszerűbb terméke, a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+), amelynek állománya mára meghaladta az 5672 milliárd forintot - közölte a pénzügyminiszter vasárnap, a Facebookon.

Varga Mihály bejegyzésében hangsúlyozta, ez azt jelenti, hogy a teljes lakossági állampapírpiac megtakarításainak 60 százaléka ebben a formában van.

QP | Quality Placement

"A konstrukció kialakításakor világos volt a célunk: egyszerű, átlátható, könnyen elérhető és jól jövedelmező befektetést kínáljon a magyar családoknak" - magyarázta a miniszter, aki szerint a MÁP+ előnye, hogy az évente növekvő kamatozás rövid és hosszú távon is kiemelkedő hozamot biztosít, a kamatfordulónál egyszerű hozzájutni a befektetett összeghez és kamatadót sem kell utána fizetni.

"A MÁP+ is hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország a válság alatt is megőrizte pénzügyi stabilitását és külső segítség nélkül, saját erőnkből védekeztünk a járvánnyal és annak hatásaival szemben" - emelte ki Varga Mihály.

Ahogy arról a héten részletesen írtunk, olyan gyors ütemben értéktelenedik el most a magyarok pénze, amire 2012 novembere óta nem volt példa. Az idén áprilisban 5,1 százalékos volt az infláció, ez pedig azt jelenti, hogy egyre jobban át kell gondolniuk a kisbefektetőknek, mibe tegyék a pénzüket, ha nem akarják, hogy az veszítsen az értékéből. A magyarok kedvenc megtakarítása, a Magyar Állampapír Plusz (máp+) például évesítve mindössze 4,95 százalékos hozamot fizet, vagyis jelenleg éppen nem alkalmas arra, hogy megőrizze a befektetés értékét.