A pénzügyminiszter szerint a magyar gazdaság jóval az uniós átlag feletti növekedési ütemével, a csökkenő adóterhekkel és versenyképes üzleti környezetével egyre jobb lehetőségeket kínál a befektetők számára.

Kína és Közép-Kelet-Európa 16 országa által 2016-ban létrehozott kormányközi együttműködés célja a két térség gazdasági fejlődésének előmozdítása. Kína legnagyobb bankja, a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank a közép-kelet-európai befektetések támogatására hozta létre a 10 milliárd euró összegű Kína-KKE Alapot, amelyhez Magyarország képviseletében az Eximbank is csatlakozott.

A megbeszélésen áttekintették a magyar befektetési lehetőségeket is, amelyekre leginkább az infrastruktúrafejlesztés, az ipari gyártás és az agrárium területén nyílhat először lehetőség.

A közlemény szerint a felek egyetértettek abban, hogy a kínai vállalatoknak Magyarország továbbra is jó befektetési célpont, a magyarországi kínai eredetű befektetések értéke meghaladja a 4 milliárd dollárt, az itt működő kínai vállalatok jelenleg több mint 15 ezer embernek adnak munkát.

A pénzügyminisztériumi közlemény nem tért ki a Budapest-Belgrád-vasútvonal több mint 500 milliárd forint értékű korszerűsítésére, amit a kínai áruk szállítása érdekében kínai hitelből, kínai vállalatokkal valósítana meg Magyarország - a szerk. A közelmúltban Varga Mihály azt közölte, hogy a fejlesztés fővállalkozói szerződéseinek előkészítése jó ütemben halad, a tervek szerint a pályázatot elnyerő konzorciumról akár április végéig döntés születhet.